Radio's zijn eerste concrete stap Duits-Nederlandse verbondenheid

Goede, beveiligde militaire communicatie- en dataverbindingen zijn steeds belangrijker. Zeker ook die met buitenlandse partners, aangezien Nederland voornamelijk optreedt in internationaal verband. Spiral 0 is de 1e concrete stap naar het veilig verbinden van alle mobiele systemen met buitenlandse partners (internationale operabiliteit). Staatssecretaris Barbara Visser informeerde de Kamer eergisteren over dit voorgenomen project.

Met Spiral 0 wordt de militaire radio- en communicatieapparatuur vervangen van 44 Pantserinfanteriebataljon en enkele ondersteunende eenheden. Het is de 1e concrete stap naar zogenoemd informatiegestuurd optreden. Spiral 0 wordt uitgevoerd in de periode 2020-2026 en kost tussen de €25 en € 100 miljoen. Vanaf 2023 stroomt de 1e apparatuur naar verwachting binnen.

Vervanging verouderde apparatuur
Het gaat in dit geval om de vervanging van de verouderde radioapparatuur van ongeveer 220 (gevechts)voertuigen en de bijbehorende draagbare radio’s. Dit vormt de basis voor interoperabiliteit zowel binnen de krijgsmacht als internationaal en is van groot belang voor de operationele effectiviteit van de eenheid.

Radio’s en software
Het pakket bestaat uit de aankoop en inbouw van de Combat Net Radio (CNR). Die verzorgt het zenden en ontvangen van spraak- en datasignalen van en naar personeel en voertuigen. De TEN Core (Tactical Edge Networking) zorgt voor de integratie van de radio’s. Met deze software kunnen applicaties zoals een Battlefield Management System hun data delen en verzenden via de CNR. Ook maakt de TEN Core de toekomstige aansluiting mogelijk van nieuwe, al dan niet buitenlandse, middelen en applicaties.

Naast de Nederlandse eenheid krijgt ook een vergelijkbare Duitse eenheid nieuwe apparatuur. Er wordt bij de radio’s zoveel mogelijk uitgegaan van bestaande en bewezen producten, waardoor de risico’s beheersbaar zijn. De CNR wordt samen met Duitsland aangekocht. De TEN Core wordt gezamenlijk met Duitsland ontwikkeld in het Design and Prototype Center te Amersfoort. De inbouw doet Nederland zelf. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheid tot samenwerken met Nederlandse kennisinstellingen en bedrijfsleven.

Informatiegestuurd optreden
De internationale veiligheidssituatie en de razendsnelle technologische ontwikkelingen vragen om meer informatiegestuurd optreden door de krijgsmacht. Dit draait om het snel verwerken, analyseren en toepassen van grote hoeveelheden (digitale) informatie. Spiral 0 is onderdeel van het wapensysteemgebonden-IT programma FOXTROT Hiermee werkt Nederland aan de randvoorwaarden voor een informatiegestuurde krijgsmacht. Daarbij kan ieder platform (militair, commandopost, sensor, wapensysteem) in operationele omstandigheden veilig worden verbonden, ook met internationale partners.

Het programma werkt met deelleveringen, zogenoemde spirals, aan stapsgewijze invoering ervan. Door de omvang en complexiteit kost dit veel tijd.