Turkije gaat creatief om met COVID-19 cijfers

In Turkije is er ophef ontstaan over het werkelijke aantal besmettingen met het coronavirus, er blijkt namelijk creatief te zijn omgegaan met het melden van de besmettingen. De meeste landen gebruiken de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om alle positieve tests te melden, ook als degene met de besmetting geen symptomen heeft.

Al sinds juli heeft de Turkse minister van gezondheid Fahrettin Koca de richtlijnen aangepast en worden alleen nog patiënten meegenomen in de cijfers en besmettingen buiten beschouwing gelaten. Met patiënten worden mensen bedoeld die zowel positief getest zijn als symptomen hebben. Als iemand enkel besmet is en niet de longen uit zijn lijf hoest wordt die dus niet meegenomen in de statistieken. Volgens Koca is het belangrijker om alleen de zieke mensen mee te nemen in de dagelijkse cijfers.

De minister kwam met zijn uitspraken nadat er steeds meer commotie ontstond onder de oppositie. Een lid daarvan zei dat het aantal besmettingen in het land in werkelijkheid mogelijk twintig keer hoger liggen dan officieel gemeld. Ook de burgemeesters van Istanboel en Ankara zeggen dat het aantal besmettingen in hun steden vele malen hoger ligt dan officieel wordt gemeld. Artsenverenigingen volgen deze uitspraken en zetten daar nog kritische kanttekeningen bij het dodental dat ook niet volgens de WHO-richtlijn wordt geteld.

Mensen die in Turkije positief testen op COVID-19 maar geen symptomen hebben worden dan wel niet in de cijfers meegenomen, ze moeten wel in quarantaine. Volgens de laatste 'officiële' cijfers zijn er de afgelopen 24 uur 1391 besmettingen gemeld in Turkije.