Drie Nederlandse dubbelaars door op Roland Garros

Op Roland Garros heeft de eerste echte dag van de dubbelspeltoernooien drie 'Nederlandse' zeges opgeleverd, twee bij de vrouwen en één bij de mannen - twee Nederlandse mannen gingen in de eerste ronde onderuit.

Bij de vrouwen speelde Arantxa Rus samen met de Tsjechische Marie Bouzkova tegen Ana Bogdan en Rebecca Peterson. Dat ging redelijk gelijk op, maar in de beslissende derde set bleken Rus en Bouzkova te sterk voor het Roemeens/Zweedse duo: 6-4, 4-6, 6-4.

Demi Schuurs is samen met de uiterst ervaren Tsjechische Kveta Peschke als zesde geplaatst, maar Nao Hibino en Makoto Ninomiya maakten het ze niet makkelijk. Na twee zware sets kregen Schuurs en Peschke het Japanse duo echter wel op de knieeën: 7-6 (5), 5-7, 6-4.

Wesley Koolhof haalde met zijn Kroatische kompaan Nikola Mektic onlangs de US Open-finale, nu zijn ze als negende geplaatst en begonnen ze met winst. De Brit Luke Bambridge en de Nieuw-Zeelandse Japanner Ben McLachlan gingen er met 6-4, 7-6 (4) aan.

Matwé Middelkoop en de Braziliaan Marcelo Demoliner konden al na één ronde inpakken. Het Brits/Poolse duo Dan Evans/Hubert Hurkacz bleek in een spannende driesetter een maatje te groot voor de twee dubbelspecialisten: 6-7 (2), 6-3, 5-7.

Ook voor Robin Haase is het klaar. Samen met de Portugees João Sousa speelde de Hagenees tegen de Australiër Jordan Thompson en de alweer 43-jarige Zweedse specialist Robert Lindstedt, die na een prima begin voor Haase en Sousa de boel omdraaiden: 6-2, 3-6, 5-7.

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau zijn als twaalfde geplaatst en komen donderdag in actie, Kiki Bertens trok zich terug van het dubbelspeltoernooi, waarin ze met Svetlana Kuznetsova zou spelen.