World Cup mountainbiken opent met verrassende winnaars

In het Tsjechische Nove Mesto is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers eindelijk begonnen. Voor de deelnemers aan de cross-country-wedstrijden duurt het seizoen een weekje, meer was niet mogelijk na het annuleren van nagenoeg alle wedstrijden.

Op de openingsdag werd zoals gebruikelijk een shorttrackwedstrijd gehouden: een wedstrijd van een minuut of twintig voor de top-40 van de wereld, waarin het doorgaans volle bak knallen is. Dit keer was het extra zwaar: het was zeiknat en het parcours lag er bijzonder drasserig bij. Bij de vrouwen maakte de Britse Evie Richards haar debuut op het hoogste niveau en dat ging behoorlijk goed.

Richards voerde vooral in de slotfase de forcing en veel dames konden niet meer volgen. Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot zette de eindsprint aan en ging langs Richards, maar de Britse had nóg een versnelling, knalde er overheen en pakte gelijk haar eerste zege. Ferrand-Prévot werd tweede, voor landgenote Loana Lecomte. Anne Terpstra (8e), Sophie von Berswordt (15e) en Anne Tauber (28e) kwamen niet in de buurt.

Bij de mannen ging een van de favorieten, de Braziliaan Henrique Avancini, halverwege onderuit, waarna hij niet echt meer voorin terug kon keren. De winst ging uiterst verrassend naar de Mexicaan Gerardo Ulloa, die de Fransen Victor Koretzky en Maxime Marotte het nakijken gaf in de sprint. Milan Vader eindigde als dertiende, één plek achter Avancini.

De hoogtepunten van de eerste shorttrackwedstrijden