Amstel Gold Race afgelast

De 2020 editie van de Amstel Gold Race die op zaterdag 10 oktober gehouden zou worden is afgelast. Reden voor de afgelasting van de wielerwedstrijd zijn de verscherpte maatregelen om verspreiding van het COVID-19 virus te beperken.

De drie betrokken gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul hebben samen met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg geconcludeerd dat doorgaan van de wielerwedstirjd niet haalbaar is binnen strengere landelijke maatregelen, waarbij geldt dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

“We hebben lang gewerkt aan een Coronaproof Amstel Gold Race waarbij we het parcours intact konden houden. De laatste weken werd steeds meer duidelijk dat een parcours door Zuid-Limburg, met doorkomsten in tien gemeenten, onhaalbaar was. Om die reden hebben we zorgvuldig gewerkt aan een nieuw plan met een kleinere omloop van 16,9 kilometer.”, aldus Leo van Vliet, koersdirecteur Amstel Gold Race. “Maandag waren we helemaal voorbereid om dit wereldkundig te maken, maar de nieuwe maatregelen die later die avond door het kabinet aangekondigd werden, zorgden ervoor dat de plannen opnieuw herzien moesten worden. Met de voorwaarde “géén publiek” werd sprake van een schier onmogelijke opdracht. Vanaf dinsdagochtend hebben wij overlegd met vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio en de gemeenten. In hun uiteindelijke afweging hebben de burgemeesters de onmogelijkheid van de garantie van géén publiek vastgesteld Natuurlijk kunnen we niet anders dan deze afweging respecteren, hoe erg we daar ook van balen. Het weerhoudt ons er natuurlijk niet van om volgend jaar terug te keren met een fantastische koers.”

Jan Schrijen, burgemeester van de gemeente Valkenburg aan de Geul reageert namens de drie betrokken gemeenten: “Tot afgelopen maandag waren we er voor 95 % van overtuigd dat de Amstel Gold Race met een afgesloten parcours zou kunnen doorgaan. Door de nieuwe maatregel kunnen sportevenementen alleen nog maar zonder publiek plaatsvinden. De drie gemeenten en de Veiligheidsregio zijn tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is de Amstel Gold Race, ook op een afgesloten parcours, zonder toeschouwers te organiseren. Inwoners en vakantiegangers die verblijven in het gebied kan namelijk niet de toegang ontzegd worden. En dat betekent dat er geen garantie is dat het parcours publieksvrij zal zijn. Het is ontzettend zuur voor de organisatie, die samen met de gemeenten en de Veiligheidsregio er alles aan gedaan heeft om de Amstel Gold Race op een veilige manier door te laten gaan.”

In 2020 geen opvolger van Mathieu van der Poel (Bron: Youtube)