Alaphilippe soleert naar wereldtitel wielrennen

Julian Alaphilippe heeft in Imola de wereldtitel op de weg veroverd. De 28-jarige Fransman demarreerde op de laatste klim weg uit een uitgedunde groep en hield in de laatste tien kilometer zijn kleine voorsprong vast. Wout van Aert won de sprint voor het zilver, voor Marc Hirschi.

Het eerste deel van de wedstrijd kende een saai verloop. Lange tijd reed er een kopgroep van zeven voorop met zes minuten voorsprong, maar de vormde geen enkel gevaar voor het peloton, waar vooral Denemarken aan het werk was voor Jakob Fuglsang.

Frankrijk nam met nog drie rondes over van Denemarken. De versnelling van de Franse ploeg zorgde ervoor dat de kopgroep snel werd teruggehaald, waarna België het in de voorlaatste ronde overnam van Frankrijk. België, met topfavoriet Wout van Aert, liet een sterke indruk achter. Maar op de voorlaatste beklimming van de Cima Gallisterna zorgde Tadej Pogacar voor de eerste serieuze aanval.

Pogacar zou een gaatje slaan van een halve minuut, waarna België de achtervolging inzette. Vooral Tiesj Benoot en Tim Wellens deden het werk voor de Belgische formatie, waar ze kwamen niet dichter bij de Tour de France winnaar. Toch zou het avontuur van Pogacar in de laatste ronde erop zetten, nadat Tom Dumoulin op de klim van de Mazzolano naar de Sloveen toereed. De Nederlandse hoop op een wereldtitel kwam echter niet weg en werd dan ook snel ingelopen.

Op weg naar de laatste keer de beklimming van de Cima Gallisterna lieten de Italianen zich vooral zien, maar ook de ploeg onder aanvoering van Vicenzo Nibali wist niet weg te geraken. Op de laatste beklimming moest de beslissing vallen. Marc Hirschi zette aan. Van Aert volgde weer gemakkelijk en ook Julian Alaphilippe. Michal Kwiatkowski, Primoz Roglic en Jakob Fuglsang konden volgen. Dumoulin kon net niet het tempo volgen van de beteren.

Vlak voor de top zette Alaphilippe zijn aanval in. Niemand kon de 28-jarige Fransman volgen en op de top had hij maar een kleine voorsprong op de vijf achtervolgers, maar die zouden in de laatste tien kilometer niet meer dichter bij Alaphilippe komen, waardoor Frankrijk voor het eerst in 23 jaar weer een nieuwe wereldtitel bij mannen heeft. Op een kleine halve minuut won Van Aert makkelijk de sprint voor de tweede plaats. Hirschi wist knap naar het brons te sprinten, vlak voor Kwiatkowski. Fuglsang werd vijfde, voor Roglic.

Dumoulin reed een verdienstelijk wedstrijd en zou uiteindelijk op een veertiende plaats eindigen en was daarmee de beste Nederlander.