FOK! Wat een weer: overdag droger na een natte nacht

Boe!  

Nou, dat was me het depressietje wel . Odette heeft zich in het zuidwesten aardig laten gelden. Zoals ik verwacht had vielen er behoorlijke hoeveelheden regen. Dit waren vaak complete stortbuien en dat ging tot vanmiddag zo door. In Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland vielen er tientallen mm aan regen. Zelfs de 100 mm kwam in de buurt. Dit was het geval in Terneuzen. Verder op veel plaatsen tussen de 40 en 70 mm. 

In Belgie kwam het op veel grotere schaal tot enorme hoeveelheden. Met name in een strook over Oost-Vlaanderen viel er tussen de 70 en 100 mm regen, en stormde het ook. Verder kwam er ook soms pittig onweer voor. 

Voor mij koerste die depressie erg ongunstig. Mijn droom is nog steeds om een keer 100 mm af te tappen, maar dat is met 0 mm de afgelopen 24 uur niet echt aan de orde geweest. Mijn hoogste etmaalsom is 89 mm, en dat was geloof ik alweer in 2010. Dus het wordt tijd!  

Ondertussen moeten we onze blik richten op het noordoosten, want boven Duitsland koerst een nieuwe depressie noordwestwaarts. Daar zit een fors regengebied bij, en inmiddels regent het al in het noordoosten. Uiteindelijk gaat het hele land voor de bijl. Ik denk dat de meeste regen vanaf Drenthe, tot over Utrecht naar Brabant gaat vallen. Dan spreken we over hoeveelheden tussen de 20 en 30 mm.  Ook elders is het nat en ik denk dat iedereen wel een mm of 10 krijgt.

Gisteren was het overigens in een groot deel van het land droog weer met wolkenvelden en af en toe zon. Het was ook rustig weer met weinig wind.

Vandaag trekt de regen dan zuidwestwaarts en dan lijkt de middag op de meeste plaatsen droog te blijven. De zon kan af en toe doorbreken, maar stralend weer lijkt het niet te worden. Er blijft nog het één en ander aan restbewolking over. Het wordt wel iets zachter met een graad of 18. De wind is aan zee noordelijk en vrij krachtig. In het binnenland is er minder wind en die is daar veranderlijk.

Ook de komende week is het wisselvallig. De eerste dagen valt er af en toe lichte regen, maar in de loop van de week bereiken actievere storingen ons land weer en gaat het harder regenen. Tussendoor schijnt ook af en toe de zon. Het wordt even iets zachter met 19 graden, maar later in de week koelt het af.

Fijne zondag!  

Meer weer op FOK!

Sittard om 07.30 (Foto: Charged)
Sittard gistermorgen om 07.30. Het was er fris. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.