GGD Amsterdam, 'heb het idee dat de volksgezondheid in gevaar is'

Het aantal coronabesmettingen in Amsterdam schiet omhoog. De maatregelen worden langzaam weer aangescherpt en ook de druk op de ziekenhuizen neemt weer toe. De GGD spreekt over het begin van een tweede golf. Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten GGD Amsterdam, vertelt over de situatie in de hoofdstad aan AT5.

In een week tijd is het aantal positieve coronatests onder Amsterdammers met 57 procent gestegen en vooral in Nieuw-West lopen de besmettingen in rap tempo op. In het stadsdeel is het aantal inwoners dat positief getest is verdubbeld.

De GGD noemt het een zeer zorgelijke situatie. 'Ik heb echt het idee dat de volksgezondheid in gevaar is', zegt Yvonne van Duijnhoven, hoofd van de afdeling infectieziekten in een interview met AT5. 'Het aantal besmettingen is heel hoog in Nieuw-West en heel hoog in Zuidoost', zegt Van Duijnhoven. 'Maar eerlijk gezegd zien we in alle stadsdelen een stijging.' 

Naast de besmettingen onder jongeren, zijn ook de besmettingen bij ouderen weer aan het toenemen. Eerder deze maand werd al bekend dat in verpleeghuis Anton de Kom in Zuidoost de helft van de bewoners het coronavirus heeft opgelopen. 

'Tijdens de eerste lockdown werden verpleeghuizen gesloten voor bezoekers, dat moeten we deze keer voorkomen', vindt Van Duijnhoven. De GGD wil zo lang mogelijk uitstellen dat er een tweede lockdown komt voor de verpleeghuizen, maar als het moet blijft het een optie. 'Mensen hebben behoefte aan sociaal contact, dus ik hoop dat we de bezoekersregeling niet zover terug hoeven te schroeven.'

Op dit moment heeft de GGD een testcapaciteit van 3200 testen per dag, ook mensen van buiten de stad maken daar gebruik van. Het doel is nog steeds om mensen binnen een dag te kunnen testen en daarom wordt er nog steeds opgeschaald. Deze week opende er een nieuwe testlocatie in Nieuw-West, over twee weken komt er een nieuwe locatie in Zuidoost. 

Ook met het oog op de griep zal het komende maanden drukker worden in de teststraten. 'Daarom willen wij heel graag verder kunnen opschalen, zodat je heel snel een test kan doen en heel snel de uitslag hebt', zegt Van Duijnhoven. 'Dat zijn echt wel de perspectieven die nodig zijn om die grote aantallen te kunnen verwerken, om de samenleving niet vast te laten lopen.'

Ook wordt er nog steeds gebruik gemaakt van bron- en contactonderzoek om mogelijke besmettingen snel op te kunnen sporen. Door de snelle stijging van de cijfers is het niet mogelijk om deze onderzoeken bij iedereen uit te voeren. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deze week dat een vaccin tegen het coronavirus mogelijk al begin volgend jaar beschikbaar is. Verschillende vaccins zitten op dit moment namelijk al in de laatste testfase.

Ook in Amsterdam hopen ze bij de GGD natuurlijk snel op resultaat. 'Iedereen kijkt er halsreikend naar uit', zegt van Duijnhoven. Maar ze is ook voorzichtig: 'Je moet eerst zien of het echt werkt en ook in grote groepen. Als het vaccin er is, is het ook niet direct bij alle mensen die het nodig hebben.'