Coronahaard De Bijlmer: 'Ze geven de black community weer de schuld'

Zorgwekkende coronacijfers in de Amsterdamse Bijlmer, oftewel Amsterdam Zuidoost. Ligt de gemiddelde besmettingsgraad in Nederland om en nabij de tien positieve personen per honderdduizend inwoners, in Zuidoost ligt het op een duizelingwekkende 35!

Twee oudere mannen van Ghanese afkomst zien het probleem niet zo. "Ze geven de black community weer de schuld", aldus één van hen. "Iedereen om mij heen is gezond. Heb jij in het ziekenhuis mensen van kleur zien liggen?"

Hun vriendin knikt bevestigend met haar hoofd en laat met een gebaar zien dat ze op ruime afstand van elkaar zitten. "Bovendien gebruiken wij traditionele kruiden die ons immuunsysteem oppeppen. En we eten veel hete pepers, hartstikke gezond."

Behalve onder studenten zien GGD’s het virus ook rondgaan onder Nederlanders met een migratieachtergrond. Bruiloften en andere druk bezochte familiebijeenkomsten leidden bijvoorbeeld in Amsterdam Nieuw-West al tot veel besmettingen.

'ik kan niet tegen stilzitten'
Mina, een twintiger van Iraanse afkomst, krijgt regelmatig appjes met locaties voor feestjes waar dan honderden jongeren op af komen. "Ik ga dan. Ik ben jong en ik heb gewoon zin in een feest. Er was goede muziek, we dansten, iedereen bracht drank mee. Het was hartstikke gezellig, met Surinamers, Latino’s, Afrikanen, Nederlanders."

Ze zou het jammer vinden als de parken dichtgaan en daar geen feestjes meer gehouden kunnen worden. Ook al kent ze mensen die besmet zijn geraakt met corona, Mina ziet het probleem niet zo. "Voor jongeren is deze ziekte niet erg. Ik ben niet zo van in quarantaine gaan, ik kan niet tegen stilzitten."

De 24-jarige Manu klinkt wat voorzichtiger. "Elke dag zijn er meer besmettingen. Hoe kan het dan dat je toch die grote feesten ziet in de parken en die drukte bij mensen thuis?" Aangezien de mensen blijkbaar toch niet willen luisteren, zou hij achter een tweede lockdown staan.

Leendert, 74 jaar oud, is het daar niet mee eens en houdt zich dan ook goed aan de opgelegde regels. "Ik ben een risicogeval, ik ga de drukte niet opzoeken. Als mijn zus jarig is, feliciteer ik haar met een app."

In oktober wordt hij 75, maar een verjaardagsfeestje zal er niet inzitten. "Als God mij de dag geschonken heeft, ben ik blij."