Dumoulin tůch van start bij WK tijdrijden, Van Vleuten hoopvol op deelname ondanks gebroken pols

Tom Dumoulin neemt vrijdag tóch deel aan het WK tijdrijden in het Italiaanse Imola. Ondanks een gebroken pols neemt Annemiek van Vleuten zaterdag misschien toch deel aan de wegwedstrijd.

Na de slotetappe van de Tour de France twijfelde Dumoulin of hij deel zou nemen aan de tijdrit. Inmiddels is die twijfel weg en gaat hij van start in de wedstrijd over bijna 32 kilometer tegen de klok. Jos van Emden is de andere Nederlandse deelnemer. In de wegwedstrijd op zondag is Dumoulin de kopman van de Nederlandse ploeg.

Na de valpartij van Van Vleuten in de Giro Rosa vorige week donderdag waarbij ze een gebroken pols opliep leek deelname aan het WK ver weg. Inmiddels heeft de regerend wereldkampioene toch weer hoop. Op dinsdag deed de 37-jarige wielrenster een test die tot tevredenheid verliep.

“Het ging goed, ik ben hoopvol. Volgens de artsen is het verantwoord om buiten te fietsen met een brace", aldus Van Vleuten tegen de NOS. “Ik heb zo geen pijn op de fiets. De brace geeft extra stevigheid. Denk dat het niet perse nodig is, maar voor vier uur koers zal het wel fijn zijn.”

Van Vleuten gaat verder: “Het is zo dat het staande klimmen nog niet honderd procent gaat. En dat moet wel het geval zijn om ook daadwerkelijk te starten. Als ik start, dan doe ik dat met ambities en niet alleen om er bij te zijn. Het speelt wel een rol dat ik niemands plek inneem wanneer ik besluit van start te gaan. Mijn plek staat op mijn naam, omdat ik vorig jaar de wereldtitel heb veroverd.”

Vrijdag beslist Van Vleuten over deelname aan de wegwedstrijd. Op de tijdrit wordt ze vervangen door Ellen van Dijk.