COVID-19: GGD kan stijging niet aan, 2251 nieuwe besmettingen en 10 doden

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2251 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 98.240 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Afgelopen week zijn er iets minder tests afgenomen dan vorige week maar zijn er wel flink meer besmettingen vastgesteld (13.471, 6,1% positieve testen). Ook het aantal overledenen is ruim verdubbeld ten opzichte van afgelopen week (van 14 naar 33).

Van de gemelde patiënten zijn er 35 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.467 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 10 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6291 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

RIVM
RIVM

Update 17:00 uur:
GGD-directeur De Gouw zegt dat het aantal besmettingen van het coronavirus veel sneller stijgt dan verwacht. De besmettingen lopen sneller op dan dat er nieuwe contactonderzoekers kunnen worden opgeleid. Volgens De Gouw is het einde nog niet in zicht en schaalt het virus sneller op dan het snelste opschalingsplan.

Het bron- en contactonderzoek dat wordt uitgevoerd door de GGD is een belangrijk middel om de verspreiding van het virus af te remmen. Door de snelle stijging van de afgelopen weken in combinatie met een tekort aan personeel zijn de meeste GGD's overgeschakeld op een beperkte vorm van bron- en contactonderzoek wat ze zelf 'risicogestuurd' noemen.

Ook is er nog steeds onvoldoende capaciteit om alle testverzoeken tijdig te kunnen verwerken. Momenteel zijn er zo'n 39.000 aanvragen per dag maar kunnen er slechts 28.000 per dag worden afgenomen.

Patiëntenspreiding IC-bedden
Doordat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames weer beginnen te stijgen als gevolg van de sterke stijging van besmettingen is ook het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weer opgestart. Het LCPS houdt de bezetting van het aantal IC-bedden in de gaten en kan zo tijdig patiënten verplaatsen naar andere ziekenhuizen.  

"Er bereiken ons alweer verzoeken om ook bovenregionaal patiënten te spreiden nu het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt. Uitgangspunt bij een tweede golf covidpatiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).