Bagnaia pakt eerste MotoGP-pole, maar toch niet

De Grand Prix van Emilia Romagna in de MotoGP gaat zondag van start met Maverick Viñales op poleposition. De Spaanse Yamaha-coureur reed tijdens de kwalificatie het snelste legale rondje van iedereen.

Francesco Bagnaia liet op zijn Pramac Ducati een dijk van een tijd noteren en dook als enige onder de 1:31 minuten, maar die werd hem afgenomen en dus ging Viñales er met pole vandoor. Bagnaia's teamgenoot Jack Miller (+0,076) en Yamaha-rijder Fabio Quartararo (+0,145) completeren de eerste startrij.

Op de tweede startrij zien we de KTM's van Pol Espargaro (+0,231) en Brad Binder (+0,312), met Bagnaia (+0,236) tussen hen in. Valentino Rossi, Franco Morbidelli en Danilo Petrucci vormen de derde startrij, kampioenschapsleider Andrea Dovizioso staat met zijn Ducati op de tiende plek.

Luca Marini was de beste in de Moto2-kwalificatie, hoewel het erg weinig scheelde: SKY Racing Team VR46-teamgenoot Marco Bezzecchi was slechts 0,036 seconden langzamer. Xavi Vierge ging onderuit, maar met 0,348 seconden achterstand pakte hij wel de derde startplek.

In de Moto3 was er een derde poleposition van het jaar en uit de carrière van Raul Fernandez. Het zat dicht bij elkaar: de Spanjaard was 0,088 seconden sneller dan Tony Arbolino, die op zijn beurt maar vier duizendsten rapper was dan Andrea Migno. Kampioenschapsleider Albert Arenas, Celestino Vietti en Romano Fenati beginnen vanaf de tweede rij.