Roord bezorgt Oranje drie punten tegen Rusland; EK binnen handbereik

Het Nederlands vrouwenelftal kan plaatsing voor het EK van 2022 bijna niet meer mislopen. Vrijdag werd in Moskou Rusland met 0-1 verslagen. Het enige doelpunt kwam al vroeg op naam van Jill Roord. Nederland is na zeven duels nog altijd zonder puntenverlies in groep A.

De Europees kampioen van 2017 speelt nog tegen tweemaal tegen Kosovo en één keer tegen Estland. De groepswinnaar gaat rechtstreeks naar het EK in Engeland, dat wegens de coronacrisis met een jaar werd uitgesteld naar de zomer van 2022. De nummer twee speelt play-offs.

Roord schoot Oranje op fraaie wijze op voorsprong na een kwartier spelen in de lege Sapsan Arena. Na een kort genomen hoekschop krulde de middenvelder van Arsenal de bal op fraaie wijze in de verre kruising. Daarvoor was Oranje al dicht bij een voorsprong geweest, maar een schot van Daniëlle van de Donk raakte de lat. Vlak voor rust Schoot Dominique Janssen nog een afstandsschot. Veel kansen slechts één doelpunt.

De tweede helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Er was nauwelijks gevaar voor beide doelen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde het duel probleemloos uit en kan zich als titelverdediger zo goed als zeker opmaken voor het EK.