iPad Air krijgt een upgrade

Apple presenteert een geheel vernieuwde iPad Air met de nieuwe A14 Bionic-chip, een nieuw all-screendesign met een groter 10,9-inch display, een nieuwe 12-MP camera aan de achterkant, een Touch ID-sensor van de volgende generatie en meer.

iPad Air gebruikt de A14 Bionic. Deze chip is gebakken met 5 nanometer-technologie en bevat 11,8 miljard transistors voor betere prestaties en efficiënt stroomverbruik in bijna elk onderdeel van de chip. Deze nieuwste generatie van de serie A-chips heeft een nieuw design van zes CPU-cores en 4-core graphics-architectuur. Om machine learning-mogelijkheden te kunnen bieden, is de A14 Bionic uitgerust met een nieuwe 16-core Neural Engine die twee keer zo snel is en tot wel 11 biljoen berekeningen per seconde kan verwerken dan zijn voorganger. In de CPU van de A14 Bionic zitten ook nog eens machine learning-accelerators van de volgende generatie waardoor machine learning-berekeningen tien keer sneller kunnen worden uitgevoerd.

Voor mensen die al dat geneural wel geloven en liever een foto maken: de iPad Air heeft aan de voorkant een 7-MP FaceTime HD-camera, en is nu aan de achterkant uitgerust met dezelfde 12-MP camera als de iPad Pro. Daarmee kun je foto’s in een hogere resolutie nemen en 4K-video’s opnemen. In het nieuwe design zijn de stereospeakers aan de lange zijde ingebouwd. iPad Air heeft nu een USB-C-poort voor gegevensoverdracht tot 5 Gbps. Daar kun je een camera, een harde schijven of een scherm (zelfs 4K) op aansluiten. WiFi 6 wordt ook ondersteund.

De nieuwe iPad Air heeft een compleet nieuw dun en licht design gekregen en is verkrijgbaar in vijf kleuren: zilver, spacegrijs, roségoud, groen en hemelsblauw. Het nieuwe all-screendesign omvat een groter 10,9-inch Liquid Retina-display met 3,8 miljoen pixels. Bovendien is het device voorzien van technologieën zoals volledige laminering, ondersteuning voor een brede kleurweergave (P3), True Tone en een antireflectiecoating. Om het display aan alle kanten meer ruimte te geven, is een Touch ID-sensor van de volgende generatie in de knop bovenop ingebouwd. iPad Air is compatibel met het Magic Keyboard met zijn zwevende design en ingebouwde trackpad, de Smart Keyboard Folio en de nieuwe Smart Folio Covers. Hij is ook geschikt voor Apple Pencil, die je magnetisch aan de zijkant kunt vastklikken en zo kunt koppelen, opladen en opbergen.

De Wi-Fi-modellen van iPad Air zijn verkrijgbaar vanaf €669 en de Wi-Fi + Cellular-modellen vanaf €809. Ze worden vanaf volgende maand geleverd. De nieuwe iPad Air is verkrijgbaar met een capaciteit van 64 GB of 256 GB in de kleuren zilver, spacegrijs, roségoud, groen en hemelsblauw.