Ritzege Kämna in Tour

De zestiende etappe van de Tour de France, een rit over 164 kilometer van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans, is gewonnen door Lennard Kämna. De Duitser van Bora kwam solo over de meet. Pierre Rolland is de nieuwe drager van de bergtrui. Primoz Roglic behield het geel.

Zoals bijna elke etappe deze Tour was het vanuit de start druk met demarrages. De eerste beklimming van de dag was de Côte de Virieu van de vierde categorie. Daar was Nans Peters als eerste boven en pakte het enige puntje. Een kopgroep van achttien man had zich inmiddels gevormd met als bekendste namen Carapaz, Alaphilippe, Anazona, Barguil, Trentin Benoot, Rolland en Roche.

Bij de beklimming van de Col de Porte van de tweede categorie had de kopgroep een voorsprong van ruim acht minuten op het peloton. Rolland was als eerste boven. Tussen het peloton en de kopgroep reed nog een groepje met Sivakov, Nieve, Sicard, Geschke en Powless die langzaam dichterbij kwamen. De Cote de Revel van de tweede klim was de derde klim van de dag. Tijdens die klim sloot de groep Sicard zich bij de koplopers aan. Net als bij de vorige berg reed Rolland anderhalve kilometer onder de top weg uit de kopgroep en kwam als eerste boven. Daarmee kwam hij op het gelijke aantal punten als Cosnefroy, de drager van de bergtrui.

Net voor de beklimming van de Montée de St-Nizier-du-Moucherotte van de eerste categorie reed Pacher weg uit de kopgroep. Die groep brokkelde langzaam af. Bernal moest ondertussen uit het peloton, dat op 13 minuten reed, lossen. Vijf kilometer onder de top sloten Carapaz, Reichenbach, Kämna en Alaphilippe zich aan bij Pacher. Carapaz demarreerde twee kilometer onder de top. De demarrage werd echter beantwoord door Alaphilippe die daarna gelijk moest lossen. Het waren nu Kämna en Carapaz die vooraan reden. De Duitser was als eerste boven met Carapaz vlak daarachter.

Kämna reed weg bij Carapaz en sloeg een gat. Hij bouwde langzaam een voorsprong op en die was 8 kilometer voor de meet 45 tellen. Die voorsprong verspeelde de Duitser, die eerder deze Tour nipt werd verslagen door Martinez, niet meer en hij kwam als winnaar over de streep.

In het peloton, aangevoerd door Jumbo, deed men het rustig aan. Pogacar probeerde twee kilometer voor de finish weg te rijden, maar Roglic en ook de rest van de favorieten kon volgen. Het peloton dunde wel flink uit. In de eindsprint trok Pogacar wederom aan maar Roglic volgde waardoor het verschil tussen de twee gelijk blijft.