Rolstoeltennisser Schröder pakt eerste Nederlandse Grand Slam-zege in quads

Rolstoeltennisser Sam Schröder heeft het quadtoernooi op de US Open gewonnen en is daarmee de eerste Nederlander ooit die een enkelspeltitel pakt in de quads - de spelers daar hebben niet alleen een beperking in één of beide benen, maar ook in één of beide armen of handen.

De pas 20-jarige Schröder mocht met een wildcard meedoen in New York, waar hij in de groepsfase onder meer quadlegende David Wagner versloeg. In de finale nam hij het op tegen de Australiër Dylan Alcott, die na een door Schröder gewonnen eerste set terug leek te slaan. Toch rechtte de Nederlander de rug en klopte hij de paralympisch kampioen met 7-6 (5), 0-6, 6-4.

Schröder had bijna een dubbelslag te pakken, maar in de finale lukte het net niet. Samen met Wagner speelde hij tegen Alcott en de Brit Andy Lapthorne, die met 6-3, 4-6 [8-10] nét iets te sterk waren.

Het rolstoeldubbel bij de vrouwen leverde een Nederlandse nederlaag op in de finale: Marjolein Buis en Diede de Groot, als eerste geplaatst, sneuvelden met 3-6, 3-6 tegen de Japanse Yui Kamiji en de Britse Jordanne Whiley. Door het afgelasten van Wimbledon en Roland Garros is het de eerste keer sinds 2014 dat geen enkele Nederlandse vrouw een dubbelspeltitel pakt in een jaar, destijds wonnen Kamiji en Whiley ze alle vier.