Thiem wint US Open na historische comeback

Tennisser Dominic Thiem heeft zijn eerste Grand Slam-titel te pakken. De 27-jarige Oostenrijker rekende in New York in de US Open-finale af met de vier jaar jongere Duitser Alexander Zverev.

Thiem, als tweede geplaatst, begon bepaald niet lekker tegen de nummer vijf van de plaatsingslijst. Zverev stuurde hem alle kanten op en leverde pas laat in de tweede set een eerste servicegame in, hoewel hij er zelf al twee geplaatst had en hij de set alsnog gewoon won.

In set drie raakte Thiem opnieuw snel zijn service kwijt, maar hij sloeg gelijk terug - zij het met wat moeite - en pakte op 5-4 op de service van zijn opponent de setwinst. De vierde set ging vrij soepel met de service mee, tot Thiem op 4-3 de opslag van Zverev overnam en de set met een lovegame uitserveerde.

De vijfde en beslissende set leverde aan weerszijden gelijk een break op, wat op 4-3 en op 5-5 nog eens herhaald werd: een tiebreak was nodig. In de tiebreak nam Zverev eerst een voorsprong, maar Thiem knokte zich terug, mepte vervolgens twee matchpoints uiterst overtuigend in het net en buiten de lijnen en zag vervolgens - nadat hij op knappe wijze een derde matchpoint forceerde - hoe Zverev de beslissende bal uit sloeg: 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (6).

Het is in verschillende opzichten een historische zege voor Thiem, de eerste Oostenrijkse Grand Slam-winnaar sinds Thomas Muster in 1995 Roland Garros won. Hij is sinds Pancho Gonzalez in 1949 de eerste die de US Open-finale won na de eerste twee sets te verliezen en na Gaston Gaudio in 2004 (Roland Garros) de eerste die dat in een Grand Slam-finale voor elkaar weet te krijgen.

Daarnaast is het de eerste keer dat vier opeenvolgende Grand Slam-finales beslist worden in de vijfde set en is Thiem de eerste nieuwe Grand Slam-winnaar sinds Marin Cilic de US Open van 2014 won. Tot slot is Thiem geboren in 1993, waarmee de jaren negentig éindelijk hun eerste Grand Slam-winnaar bij de mannen te pakken hebben.