Van der Poel de beste in voorlaatste rit Tirreno-Adriatico

Mathieu van der Poel heeft de voorlaatste rit in de Tirreno-Adriatico, een heuvelachtige etappe van Pieve Torina naar Loreto gewonnen. In het algemeen klassement blijft Simon Yates aan de leiding staan. Maandag wordt de Italiaanse rittenkoers afgesloten met een tijdrit van 10 km.

In het eerste uur raakte niemand weg uit het peloton, maar naar zestig kilometer fietsen raakte eindelijk een groep van veertien renners weg uit het peloton, met daarbij Mathieu van der Poel. Bij het ingaan van de drie lokale ronden van elk 25,4 km met telkens twee klimmetjes als Recanati (4,5 km, gemiddeld 4,6 procent, met uitschieters tot 10 procent) en Loreto (2,6 km aan 4,8%, max. 13%) was de voorsprong drie minuten. In het peloton, waren het de renners van Astana die het tempo bepaalden.

Op 30 km van de finish lieten Guerreiro en Fabbro hun medevluchters achterzich. Van der Poel liet even begaan en maar zou later de aansluiting maken samen met Tusveld, Visconti en Samitier.

Even later ging Fabbro er alleen vandoor. Niemand kon hem volgen en hij had al snel een halve minuut voorsprong, maar toch zou hij het niet halen. Want in het begin van de finishklim naar Loreto (1,3 km met de laatste kilometer aan gemiddeld 8,7 procent stukken tot 13 procent) wist Van der Poel samen met Guerreiro alsnog naar Fabbro toe te rijden en lieten hem ook direct achter in de laatste kilometer van de etappe. Guerreiro kon Van der Poel ook niet volgen, waardoor Van der Poel zijn etappe te pakken had in de Italiaanse rittenkoers. Guerreiro werd tweede op vier seconden van de Nederlander.

Wilco Kelderman liet zich ook goed van voren zien. De renner van Sunweb won het sprintje van het peloton op negen seconden van Van der Poel. In het klassement blijft Kelderman op de zesde plaats staan. De Tirreno-Adriatico wordt morgen afgesloten met een tijdrit van tien kilometer.