Pogacar wint op Grand Colombier, Bernal, Quintana verliezen minuten

Tadej Pogacar heeft de vijftiende etappe van de Tour de France, over 175 kilometer van Lyon naar Grand Colombier, op zijn naam geschreven. Hij bleef geletruidrager Primoz Roglic nipt voor. Egan Bernal, die vorig jaar de Tour won, en Nairo Quintana waren de verliezers van de dag. Zij moesten al twaalf kilometer voor de finish lossen en verloren minuten. Tom Dumoulin steeg in het algemeen klassement en staat nu tiende.

Het was onrustig vanuit de start en er werd hard gereden. Vooralsnog kwam er echter niemand weg. Uiteindelijk lukte het acht man om wel een gaatje te slaan: Kévin Ledanois, Simon Geschke, Matteo Trentin , Jesús Herrada, Marco Marcato, Niccolo Bonifazio, Michael Gogl en Pierre Rolland. Na zo'n 50 kilometer koersen was de voorsprong van de kopgroep een minuut en leek de groep de zegen te hebben van het peloton. De tussensprint werd gewonnen door Trentin die Bonifazio de baas was.

De eerste beklimming was de Montée de la Selle de Fromentel van de eerste categorie. De kopgroep had toen al geruime tijd een voorsprong van rond de 4,5 minuut. Uit het peloton moesten de sprinters en niet klimmers lossen terwijl Trentin datzelfde moest doen uit de kopgroep. Voorin demareerde Geschke en hij kreeg Herrada en Rolland mee. Gogl sloot ook aan. Herrada was als eerste boven voor Rolland. In het uitgedunde peloton werd de dans geleid door Jumbo-Visma. In de afdaling reed Gogl weg.

Gogl begon met een voorsprong van 50 tellen op zijn achtervolgers aan de Col de la Biche ook van de eerste categorie. Rolland was inmiddels alleen op jacht naar de koploper. Twee kilometer onder de top haalde Rolland Gogl bij. Het verschil met het peloton was inmiddels teruggelopen naar rond de twee minuten. Rolland kwam als eerste boven voor Gogl. Gogl en Rolland begonnen met een voorsprong van twee minuten aan de slotklim, de Grand Colombier van de buitencategorie. Zo'n 15 kilometer voor de meet reed Rolland weg bij Gogl. De groep met favorieten zat op een ruime minuut.

Terwijl Rolland werd ingelopen, moesten Bernal en ook Quintana lossen uit de groep favorieten, waar Van Aert op kop reed, op 13 kilometer van de meet. Ook Guillaume Martin kon het tempo niet meer aan en moest lossen. Zeven kilometer voor de streep reed Adam Yates weg uit de groep favorieten, maar hij kwam niet weg. Vier kilometer voor de meet, de groep bestond toen nog uit 12 man, had Roglic nog Dumoulin en Kuss bij zich.

Aanvallen vanuit de groep favorieten bleven uit. 500 meter voor de finish demarreerde Roglic. Hij kreeg Pogacar mee en die twee maakten uit wie de ritzege pakte.Het was Pogacar die sneller was dan zijn landgenoot en daarmee pakte hij zijn tweede ritzege deze Tour.