Wéér nieuwe MotoGP-winnaar in San Marino

De Grand Prix van San Marino in de MotoGP heeft weer historie opgeleverd. Voor de vierde keer dit jaar kregen we een nieuwe winnaar in de hoogste klasse van de motorsport.

De gehele eerste rij werd ingenomen door de Yamaha's van Maverick Viñales, Franco Morbidelli en WK-leider Fabio Quartararo en het was Morbidelli die de leiding pakte, voor de vierde Yamaha - die van Valentino Rossi. Jack Miller verschalkte Viñales en ook Quartararo kwam niet echt lekker weg.

Quartararo ging Viñales voorbij, maar na acht ronden was het einde verhaal voor de Fransman: hij schoof tegen het asfalt en kon niks anders doen dan met een gehavende motor achteraan aansluiten. De op plek acht rijdende Andrea Dovizioso stond daarmee ineens virtueel aan de leiding in het WK, vlak voor de op de derde stek rijdende Miller.

Viñales kreeg het lastig en zag Alex Rins zijn Suzuki langszij drukken, niet veel later gevolgd door een actie van Rins op Miller. De Australiër had het even lastig, want ook teamgenoot Francesco Bagnaia kwam er voorbij en daarna kreeg hij de Suzuki van Joan Mir achter zich aan. Morbidelli reed langzaam weg, Rossi kreeg Rins en Bagnaia achter zich aan met tien ronden te gaan.

Bagnaia opende de aanval op Rins en niet veel later ging hij ook gelijk voorbij Rossi naar de tweede plek. Rins probeerde ronde na ronde álles om Rossi te verschalken, maar Il Dottore trok de hele kast open om de Spanjaard achter zich te houden. Dat lukte wel, maar Rossi verloor alsnog het podium in de slotronden.

Joan Mir was namelijk geweldig op dreef in de slotronde, passeerde teamgenoot Rins en ging voorbij Rossi naar de derde plek. Bagnaia pakte dan toch zijn eerste podiumplek, nadat hij er eerder al in de buurt kwam, maar de ongenaakbare Morbidelli snelde naar de overwinning.

De Italiaans-Braziliaanse rijder werd daarmee in zes races alweer de vierde nieuwe winnaar dit jaar, na Quartararo, Brad Binder en Miguel Oliveira, iets wat in 1949 voor het laatst gebeurde.