Demonstraties gele hesjes Frankrijk, 287 arrestaties

Er vonden zaterdag 12 september op verschillende plaatsen in Frankrijk bijeenkomsten en demonstraties georganiseerd als 'terugkeer' van de protestbeweging 'de gele hesjes" (les gilets jaunes). De opkomst was bescheiden door het hele land gaven ongeveer 8500 mensen gehoor aan de oproep, waaronder 2500 in Parijs. In de hoofdstad onstonden rellen, waarbij 275 mensen werden gearresteerd. Zo valt te lezen in Le Monde.

Om mogelijke rellen en vernielingen te voorkomen, had de politie in de hoofdstad alle demonstraties rond de Champs-Elysées, de Eiffeltoren, de Nationale Vergadering (lagerhuis), het Île de la Cité en het Matignon hotel verboden. Ook werden verschillende metrostations uit voorzorg gesloten. Buiten de verboden zones werden andere locaties aan de gele hesjes beschikbaar gesteld om te demonstreren.

In de vroege namiddag probeerden enkele demonstranten, allemaal in het zwart gekleed om herkenning te voorkomen (black bloc), op te rukken naar de Champs-Elysées,  maar werden tegengehouden door de politie met traangas en rookbommen.  Daarbij ontstonden ongeregeldheden die zich uitbreidden naar de omliggende straten.

Tegelijkertijd speelden kleine groepen demonstranten een groot deel van de middag een kat en muis spel met de politie in het noordwesten van Parijs, waarbij ze hier en daar afvalbakken, scooters en auto's vernielden.

Om 20.00 uur zaterdagavond waren er 287 mensen gearresteerd (waaronder 275 in de hoofdstad) en volgens het parket van Parijs zaten er nog 147 mensen in hechtenis. Eerder op de dag had de Franse politie op Twitter laten weten dat er met name mensen waren gearresteerd voor het dragen van "schroevendraaiers, ijspriemen, kniptangen en messen" .

Andere bijeenkomsten waren zaterdag gepland in de grote steden van Frankrijk (Marseille, Lyon, Lille, Nantes, Nice, Bordeaux en Straatsburg). In Toulouse, een van de bolwerken van deprotestbeweging de gele hesjes, werd de bijeenkomst van de gele hesjes vrijdag verboden door de prefectuur Haute-Garonne, met als belangrijkste reden "de hoge risico op verspreiding van COVID-19" .