Ritzege Martinez, Bernal verliest tijd

Daniel Felipe Martinez heeft de dertiende etappe van de Tour de France, over 191 kilometer van Châtel-Guyon naar Puy Mary, op zijn naam geschreven. De Colombiaan kwam net iets eerder dan zijn Duitse medevluchter Kämna over de meet. Primoz Roglic behield het geel en won tijd op de meeste concurrenten.

Het was vanuit de start onrustig in het peloton. Verschillende renners probeerden tevergeefs te ontsnappen. Rémi Cavagna em Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Simon Geschke (CCC) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) slaagden erin een gaatje te slaan wat langzaam groter werd. Toch bleef het onrustig in het peloton en er reed een groep van zestien weg met daarin Peter Sagan.

De eerste beklimming van de dag was de Col de Ceyssat van de eerste categorie. De koplopers begonnen met een voorsprong van ruim anderhalve minuut aan de beklimming. Soler ontsnapte uit de groep Sagan, waar Sagan zelf inmiddels moest lossen. Zes kilometer onder de top sloot Soler zich bij de kopgroep aan. De drager van de bergtrui Cosnefroy moest daarentegen lossen. De achtervolgende groep werd groter omdat een aantal man de oversteek maakte vanuit het peloton waar Jumbo leidde. Ondertussen was Geschke als eerste boven. Het uitgedunde peloton volgde op een kleine anderhalve minuut.

Achter de koplopers reed een groep met Sivakov, De la Cruz, Edet, Powless, Rolland, Barguil, Carthy, Martinez en Kämna. De tweede beklimming was er eentje van de derde categorie, de Col de Guary. De achtervolgende groep volgde op een halve minuut. De voorsprong op het peloton was inmiddels opgelopen naar vier minuten. Tijdens de beklimming sloot de achtervolgende groep van 12 man zich bij de kopgroep aan. Rolland kwam als eerste boven voor Barguil. De Montee de la Stele van de tweede categorie was de volgende beklimming. De voorsprong op het peloton was inmiddels opgelopen tot boven de vijf minuten. Uit de kopgroep ontsnapten Madouas (FDJ) en Carthy (EF) en zij sloegen een gat. Drie kilometer onder de top ging Madouas er alleen vandoor en hij kwam al eerste boven maar hij werd in de afdaling weer teruggepakt.

De tussensprint werd ondertussen gewonnen door Alaphilippe. In het peloton vond ondertussen een valpartij plaats waarbij onder meer Nairo Quintana, Romain Bardet en Bauke Mollema waren betrokken. Op Mollema na, die niet meer verder kon, stapte de anderen weer op de fiets. De kopgroep begon met een voorsprong van acht minuten aan de vierde klim van de dag, de Côte de l'Estiade, een col van de derde Roland was daar het eerste boven.

48 kilometer voor de finish was de voorsprong van de kopgroep op het peloton tien minuten. Na een lang stuk vlak was de volgende beklimming een feit, de Côte d'Anglards-de-Salers van de derde categorie. De Amerikaan Powless was inmiddels uit de kopgroep ontsnapt en in het peloton reden nu de mannen van Ineos aan kop. Powless trok ondertussen goed door en twee kilometer onder de top had hij een voorsprong van een minuut. Schachmann besloot op jacht te gaan naar Powless en reed ook weg. Powless was als eerste boven voor Schachmann. Omdat Powless prima dalde was het voor de Duitser moeilijk om bij hem aan te sluiten. Op 29 kilometer van de finish lukte hem dit alsnog.

Powless en Schachmann werkten goed samen en hun voorsprong op de achtervolgende groep liep langzaam op. De eennalaatste col van de dag was de Col de Neronne van de tweede categorie. Powless moest lossen terwijl ook in de achtervolgende groep Soler en Alaphilippe losten. In het peloton moesten Guillaume Martin (3e) en Romain Bardet (4e) lossen. Ondertussen was Schachman als eerste boven. De groep met favorieten was inmiddels nog maar klein.

De Puy Martin was de slotklim. Vier kilometer voor de finish was de voorsprong van Schachmann op Martinez en Kämna, ploegmaat van Schachermann, 20 tellen. In de groep met favorieten was het weer Jumbo dat de regie voerde. Het laatste deel van de klim en etappe was erg stijl. Martinez en Kämna slaagden er volgens in om Schachermann bij te halen. 700 meter voor de meet moest Schachermann lossen. Martinez en Kämna waren beiden duidelijk kapot. In de groep Roglic kwam Bernal in de problemen na een versnelling van de Sloveen. Kämna ging intussen aan, maar het was Martinez die als eerste over de meet kwam.

Pogacar en Roglic hadden ondertussen een gaatje gepakt en pakten op de finish seconden op de concurrenten.