Hamilton wint eerste bergrit in Tirreno-Adriatico

Lucas Hamilton heeft de vierde rit in Tirreno-Adriatico op zijn naam gebracht. De Australiër van Mitchelton-Scott was in de eerste bergrit van de Italiaanse rittenkoers in de sprint te snel voor Fausto Masnada. Klassementsleider Michael Woods werd derde op tien seconden en blijft aan de leiding staan van de Tirreno-Adriatico.

De vierde etappe in de Tirreno-Adriatico was er één voor de klimmers met maar liefst drie beklimmingen in de laatste zeventig kilometer. In het eerste deel van de etappe reed er een kopgroep van twaalf vooruit, waarna op de eerste klim van de dag de kopgroep uiteen werd geslagen. Michael Matthews, Alessandro Tonnelli, Mathias Frank en Hector Carretero de sterkste klimmers van de kopgroep bleken te zijn. Later maakte Louis Meintjes en Rui Costa de sprong naar voren.

De kopgroep zou het echter niet halen want op de Ospedaletto, de laatste klim van dag, werd de kopgroep teruggehaald, waarna de favorieten in de Tirreno-Adriatico. Simon Yates was de eerste die aanviel, waarna klassementsleider Michael Woods en Geraint Thomas wisten te volgen. Ook Alexandr Vlasov en Rafal Majka wisten aan te haken bij groep van de favorieten.

Sam Oomen en Wilco Kelderman konden niet direct mee, maar in de afdaling wisten ze samen met Lucas Hamilton, Jack Haig, Masnada en James Knox de aansluiting te maken, waarna Hamilton direct in de aanval ging. De jonge Australiër kreeg Masnada met zich mee, waarna de favorieten voor de eindzege vooral naar elkaar keken en Hamilton en Masnada voor de dagzege mochten gaan sprinten.

In die sprint met twee ging Hamilton vroeg aan, Masnada had geen antwoord op de versnelling van de Australiër, waardoor hij zijn eerste zege van het seizoen boekte. In het klassement veranderde er weinig en blijft Woods aan de leiding van het algemeen klassement. Vrijdag is er een nieuwe bergrit in de Tirreno-Adriatico.