Waterput Bargerveen lastige klus

Als er een pluim zou bestaan voor tomeloze inzet, dan was 101 Waterboordetachement deze week de gelukkige. De eenheid uit Wezep begon afgelopen maandag met de aanleg van een calamiteitenput voor de brandweer in het Drentse natuurgebied Bargerveen. Alles ging goed tot op de 2e dag inwendig een deel van de boorkop afbrak.

Het voormalige veenwingebied Bargerveen staat bekend om zijn natuurschoon. Je hebt er heel veel vogelsoorten, vlinders, zelfs nachtvlinders. Maar ook adders en vleesetende planten. Wat er helaas ook voorkomt, is brand. Om een eventuele brand zo snel te kunnen bestrijden, verzocht de Veiligheidsregio Drenthe aan Defensie een calamiteitenput te slaan. Geen probleem voor ‘101’. Putten boren is de mannen op het lijf geschreven. Bovendien is het een goede gelegenheid om de boorvaardigheden op peil te houden. Zo blijft hun certificering gewaarborgd.

101 Waterboordetachement niet voor 1 gat te vangen
Om te boren, maakt ‘101’ gebruik van 2 boorinstallaties. Die zijn verouderd, waardoor storingen vrij frequent voorkomen. Dinsdagochtend brak dus een deel van de boorkop af, waardoor het werk abrupt stil kwam te liggen. Detachementscommandant adjudant Roel Scheper bleek niet voor 1 gat te vangen en reed meteen naar Wezep om de 2e boordinstallatie op te halen. Tegelijkertijd dook boormeester sergeant-1 Guido Alberts de mobiele werkplaats in om een manier te verzinnen het afgebroken stuk metaal in de boorkop met een spie vast te zetten. De oplossing daarvoor vond hij in een wat bijgebogen metaalboortje, dat precies in het gat paste. “Dit alternatief bleek feilloos te werken”, aldus Scheper. “Voor de zekerheid houden we de 2e boorinstallatie in de buurt.”

Mes snijdt aan 2 kanten
Gevolg van dat alles is wel dat de boorcrew achter op schema dreigde te raken. “We zouden de put donderdag opleveren. Om de verloren tijd goed te maken, werkten we daarom dinsdagnacht tot 3 uur door en lopen we nu voor op schema. De put is vandaag al zo goed als af.”

Volgens Scheper is zijn detachement ervoor om waterputten te slaan onder operationele omstandigheden. Maar om geoefend en gecertificeerd te blijven moeten de genisten 17 keer per jaar oefenen. En boren ze putten op vooral militaire en overheidslocaties. Volgende week staat een 2e put in natuurgebied Bargerveen op het programma en wel nabij de Zuidersloot. “Op die manier snijdt het mes voor ons aan 2 kanten”, aldus Scheper. Wij hebben er een prima oefening aan en de natuur is er ook nog bij gebaat. Mooier kan niet.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)