Ewan pakt tweede ritzege deze Tour

De elfde etappe in de Tour de France, over 167 kilometer van Châtelaillon-Plage naar Poitiers, is gewonnen door Caleb Ewan. Ewan, die ook al de derde etappe won, was de snelste in de massasprint. Primoz Roglic behield de gele leiderstrui.

Het was de Fransman Mathieu Ladagnous die niet lang na de start uit het peloton demareerde. Het peloton reed op een wandeltempo, waardoor de voorsprong van Ladagnous al snel naar de vijf minuten liep. Toen besloot men in het peloton harder te gaan rijden. Lange tijd bedroeg het verschil tussen Ladagnous en het peloton rond de drie minuten. Ladagnous pakte op de Côte de Cherveux van de vierde categorie het enige bergpuntje van de dag. Zijn voorsprong op het peloton was nog steeds rond de drie minuten.

De Fransman won, als koploper, ook de tussensprint. In het peloton was het Bennett die Morkov en Sagan voorbleef. Het verschil was inmiddels teruggelopen tot een kleine anderhalve minuut en 43 kilometer voor de meet werd hij teruggepakt. Zo'n 29 kilometer voor de meet vond er in het peloton een valpartij plaats. Onder andere Ion Izagirre, José Joaquin Rojas en Krists Neilands waren daarbij het slachtoffer. Eerstgenoemde kon niet meer verder en moest opgeven.

Zo'n 20 kilometer voor de meet waren het de ploegen van Jumbo-Visma, Cofidis en Deceuninck-Quick-Step die aan kop van het peloton reden. Het tempo was inmiddels flink opgeschroefd en daardoor moesten er renners achter in het peloton lossen. Zes kilometer voor de streep demareerde Postlberger uit het peloton. Asgreen en Jungels sloten zich bij hem aan. Het gat was echter niet groot, en de sprintersploegen deden er alles aan om het trio weer terug te halen. Asgreen loste drie kilometer voor de finish en even later werden de twee anderen teruggepakt. Het woord was nu dus aan de sprinters. In een ietwat ophooghellende sprint was het Ewan die als winnaar over de meet kwam. Wout van Aert ging te vroeg aan en kreeg bovendien een tik tegen het hoofd van Sagan. Uiteindelijk werd de Belg vierde. Cees Bol kwam niet verder dan plaats 19.

Update 18:08 uur

Peter Sagan is vanwege de  tik tegen Van Aert teruggezet in de uitslag naar plek 85, de laatste van het eerste peloton.