Tbs met dwangverpleging voor brandstichter CBR in Rijswijk

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een 39-jarige man veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor brandstichting in het gebouw van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk.

Gezakt
De man is op 3 januari 2020 het gebouw van het CBR ingelopen en heeft daar meegebrachte benzine in brand gestoken. Volgens de man was hij al negen keer gezakt voor zijn rijexamen en heeft hij de brand gesticht om aandacht voor zijn situatie te vragen. De brand veroorzaakte veel materiële schade en het pand kon daardoor zes maanden niet worden gebruikt, met alle gevolgen voor medewerkers en examenkandidaten. Daarbij komt dat de brand en de rookontwikkeling ernstige of zelfs fatale gevolgen kon hebben voor de aanwezigen in het pand.

Stoornis
Volgens gedragsdeskundigen heeft de verdachte psychische problemen en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank is het eens met die conclusie. Het is noodzakelijk dat de verdachte intensief wordt behandeld. Omdat het om een ernstig feit gaat kan de duur van de maatregel langer dan vier jaar duren.

Geen gevangenisstraf
De officier van justitie heeft op de zitting drie jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank vindt het in het belang van de verdachte en de maatschappij dat de tbs-maatregel zo snel mogelijk begint. Daarom legt de rechtbank geen gevangenisstraf voorafgaand aan de behandeling op.