AstraZeneca schort COVID-19 vaccinonderzoek op

Update -Op Statnews wordt vermeld dat de CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, aan zijn investeerders heeft meegedeeld dat de proefpersoon, door wie het onderzoek naar het COVID-19 vaccin is  opgeschort, een deelneemster uit het Verenigd Koninkrijk is . Deze deelneemster ontwikkelde neurologische symptomen die overeenkomen met transverse myelitis. De diagnose is nog niet bevestigd, maar verwacht wordt dat ze waarschijnlijk vandaag al uit het ziekenhuis zal worden ontslagen. AstraZeneca bevestigde dat de deelneemster was geinjecteerd met het COVID-19 vaccin en niet met een placebo.

Soriot bevestigde tevens dat de klinische proef van het COVID-19 vaccin al eerder in juli dit jaar een keer is stopgezet nadat een deelnemer neurologische ziekteverschijnselen had ontwikkeld. Bij verder onderzoek werd bij die deelnemer de diagnose multiple sclerose gesteld, waarvan wordt aangenomen dat deze geen verband houdt met de Covid-19-vaccinbehandeling volgens de CEO van AstraZeneca.

Tot op heden is AstraZeneca over schaars met details over de opschorting van dit onderzoek. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld nog niet publiekelijk bevestigd dat dit de tweede keer is dat zijn proeven worden stopgezet om een onverwachte bijwerkingen onder de deelnemers te onderzoeken.

Het vaccin - bekend als AZD1222 - maakt gebruik van een adenovirus waarin een gen van een van de eiwitten in SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt is geplaatst. Door deze aanpassing wordt verwacht dat dit vaccin het immuunsysteem zodanig zal stimuleren om zo een beschermende reactie tegen SARS-2 te genereren. Deze 'methode' is nog niet eerder gebruikt in een goedgekeurd vaccin, maar wel in experimentele vaccins tegen andere virussen, waaronder het ebolavirus.

Transversale myelitis is een zeldzame ernstige aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van het ruggenmerg die spierzwakte, verlamming, pijn en blaasproblemen kan veroorzaken. In zeldzame gevallen hebben vaccins gevallen van transversale myelitis veroorzaakt; maar het ook kan worden veroorzaakt door verschillende infecties, aandoeningen van het immuunsysteem of schade aan zenuwvezels.


9 september 0.43 uur

Volgens berichtgeving op Twitter en een bericht op statnews.com wordt het fase3 onderzoek waarin een COVID-19 vaccin wordt getest dat door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford op tientallen locaties in de VS wordt ontwikkeld, opgeschort wegens een vermoedelijke serieuze bijwerking van dit vaccin bij een deelnemer aan dit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet duidelijk door wie het onderzoek in deze fase is stopgezet, maar het is niet ondenkbaar dat dit door AstraZeneca zelf is gedaan. De aard en moment van de bijwerking  zijn nog niet vrijgegeven, wel wordt verwacht dat de deelnemer zal herstellen, volgens ingewijden. 

Een woordvoerder omschreef de opschorting als "een routinematige handeling die moet plaatsvinden wanneer er een potentieel onverklaard ziekzijn openbaart in een van de testen, gedurende het onderzoek, om ervoor te zorgen dat we de integriteit van de onderzoeken borgen"De woordvoerder zei ook dat het bedrijf "eraan werkt om de evaluatie van de afzonderlijke gebeurtenis te bespoedigen om de mogelijke impact op de tijdlijn van de proef te minimaliseren".