Bennett sprint naar ritzege in Tour

Sam Bennett heeft de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. Na 168,5 kilometer koersen, van île d'Oleron naar Île de Ré, was de Noord-Ier de snelste in de massasprint. Bennett nam overigens de groene trui over van Peter Sagan. Primoz Roglic start ook morgen in de gele trui. 

Het waren de Zwitsers Stefan Küng en Michael Schär die op avontuur gingen en zij leken voorlopig de zegen te krijgen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de twee minuten maar het liep daarna terug mede omdat het hard ging in het peloton. Het duo werd dan ook 100 kilometer voor de streep teruggepakt. De renners van Deceuninck reden snoeihard door en het peloton brak. Niet lang daarna vond er achter in het peloton een valpartij plaats. Onder meer Gesink, Bennett en Kuss van Jumbo waren daarbij betrokken. Op Sam Bewley na, die afstapte, kon iedereen zijn weg vervolgen.

Op zo´n 90 kilometer voor de finish leek de rust weer teruggekeerd in het peloton en hierdoor kon de groep die op achterstand reed weer terugkeren. 65 kilometer voor de streep was er wederom een valpartij in het peloton ditmaal op een rotonde. Onder meer Guillaume Martin en de Sloveen Pogacar, de nummers drie en zeven in het algemeen klassement, behoorden nu tot de slachtoffers. Iedereen kon echter weer terug op de fiets stappen en uiteindelijk weer bij het pelooton aansluiten.

De tussensprint op 40 kilometer van de streep werd gewonnen door Trentin die Sagan voorbleef. Het bleef nerveus in het peloton ook met het oog op het ontstaan van mogelijke waaiers. Zo´n 25 kilometer te gaan ging het mede door het tempo van Sunweb hard, een aantal renners moest hierdoor lossen. Zo´n zes kilometer later begon het open stuk. De klassementsrenners zaten allemaal goed voorin, maar veel renners moesten lossen. Niet lang daarna was er wederom een valpartij in het peloton. Onder meer Alaphilippe ging tegen de grond.

Inmiddels was het peloton voorbij de open vlakte. Rustig aan werd er niet meer gedaan want het was tijd voor de sprintersploegen. Bennett kwam al vroeg op kop en stond die plek niet meer af. Hij bleef Ewan en Sagan voor.