Ook Darwin onder vergrootglas na BLM-protesten

In een tijd waarin Black Lives Matter-protesten machtiger zijn dan gezondheidsregels rondom de grootste pandemie in de wereldgeschiedenis, gaat het Natural History Museum in Londen zijn catalogus nog eens haarfijn doorkammen op elk teken van racisme en kolonialisme.

Beelden, afbeeldingen en kamers met een 'problematische naam' worden herbeoordeeld en zo nodig hernoemd, verwijderd óf er wordt een bordje met uitleg geplaatst dat het eigenlijk allemaal niet zo slecht bedoeld is.


Darwinkarikatuur als aap (Foto: GraphicaArtis/Getty Images)

Volgens documenten in bezit van The Sunday Telegraph (betaalmuur) wordt het personeel opgeroepen om 'naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten, op zoek te gaan naar museumstukken die mogelijk iemand zou kunnen kwetsen'. Misschien dat het hele museum dus binnenkort helemaal leeg staat. Gelukkig zijn musea in London gratis te bezoeken overigens, met dank aan het gehele Britse volk dat hiervoor belasting betaalt en daarnaast de nodige vrijwillige donaties.

Het museum stelt dat het 'minder racistisch' wil overkomen en één van de collecties die voornamelijk onder het vergrootglas komt te liggen is die van Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie en de blanke man die wereldberoemd werd met zijn in 1859 geschreven boek On the Origin of  Species, waarin hij zijn theorie ontvouwt dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. 

Volgens het museum was de reis van Darwin naar de Galapagos Eilanden, waar hij zijn grootste ontdekkingen deed, een 'koloniaal wetenschappelijke expeditie', voornamelijk bedoeld om 'grotere Britse controle over die regio's te verkrijgen'.

Oprichter museum
Ook een mede-oprichter van het British Museum, Sir Hans Sloane, werd in augustus door dat museum verketterd als 'slaveneigenaar' en zijn standbeeld is daardoor inmiddels uit het museum verwijderd. Het standbeeld van Darwin dat pontificaal in de grote hal van het Natural History Museum staat, loopt met de huidige maatstaven dan vast grote kans om ook als 'problematisch' herlabeld te worden.

Om nog maar te zwijgen wat er staat te gebeuren met zijn nalatenschap, die internationaal gezien wordt als als één van de belangrijkste wetenschappelijke werken in de geschiedenis. Excuus: blanke geschiedenis.

Michael Dixon, museumdirecteur, vertelt het als volgt: "De Black Lives Matter-beweging heeft aangetoond dat we méér moeten doen en snéller moeten handelen, dus als eerste stap zijn we begonnen met een instellingsbrede herziening van naamgeving en herkenning. We willen leren en onszelf opvoeden, in het besef dat meer begrip en bewustzijn over diversiteit en inclusie essentieel zijn."

Het museum laat weten dat dankzij de strijd tegen politiegeweld in de Verenigde Staten collecties van grote ontdekkingsreizigers zoals James Cook en de Zweed Carl Linnaeus ook onder een vergrootglas liggen.

De tijd dat we baanbrekende wetenschappers op een voetstuk plaatsen is immers voorbij.