Aangifte tegen anti-Zwarte Piet-uitspraken Akwasi

Terwijl het Openbaar Ministerie (OM) blijkbaar maanden nodig heeft om te bepalen of de 'ik ga Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in zijn gezicht trappen'-uitspraak van woordkunstenaar Akwasi, die hij in juni deed, überhaupt strafbaar is, zijn twee Nederlanders het gedrag van de nazaat van Ghanese slavenhandelaren helemaal zat.

Deze week kwamen namelijk oude uitspraken van Akwasi naar boven die niets aan de verbeelding overlieten. "Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord", of "Zwarte Piet moet dood man. Serieus", gevolgd door de lieve oproep "Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen?"

Deze tweets werden na ontdekking razendsnel verwijderd en in een verklaring liet Awkasi weten dat hij zich 'deze tweets niet meer kon herinneren'. Vlak daarna was het Twitter-account niet meer toegankelijk.

'Aanzetten tot geweld'
De 56-jarige Rick uit Heerlen is het trage onderzoekstempo van het OM inmiddels zat en heeft nu officieel aangifte gedaan tegen meneer de woordkunstenaar. "Akwasi maakt zich schuldig aan het creëren van een zeer ongezond en gewelddadig klimaat”, valt te lezen in zijn aangifte. "Dit is geen vrijheid van mening, maar een regelrechte bedreiging, racisme, haatzaaien en oproepen en aanzetten tot geweld."

Ook de 44-jarige Marcel gaat aangifte doen. "Ik voel mij persoonlijk bedreigd door deze uitspraken omdat ik vaak Zwarte Piet gespeeld heb en ik ben bang dat we in de toekomst niet langer veilig zullen zijn tijdens Sinterklaasintochten. Achter de schmink zit een Nederlandse man of vrouw met familie, kinderen en kleinkinderen”, valt te lezen in zijn aangifte.

"Dit heeft helemaal niets meer met de Zwarte Pietendiscussie te maken, maar een oproep tot een aanslag en er hoeft maar één iemand naar hem te luisteren en het is te laat", zo vindt hij.

'Prijs op het hoofd van Sinterklaas'
Akwasi mag dan wel zijn Zwarte Piet-tweets hebben verwijderd, maar zijn Sinterklaas-tweets stonden nog mooi in zijn geschiedenis. Vlak voordat de succesvolle rapper zijn Twitter-account verwijderde, werden deze nog even veiliggesteld.

'Vijfhonderd euro voor wie Sinterklaas doodschiet', is daar te lezen... Duidelijker kan het niet.