Geen corona in Tourpeloton, Prudhomme wel besmet

Jumbo-Visma gaat vandaag gewoon van start in de tiende etappe van de Tour de France. In de wielerploeg is niemand positief getest op corona en de ploeg met geletruidrager Primoz Roglic is eerder vanochtend naar de start van de etappe van vandaag vertrokken.

Nog niet alle uitslagen van de coronatests van de wielerploegen zijn bekend. Overigens werd bij het hotel van Deceuninck-Quick-Step vanmorgen een lid van de begeleiding met een ambulance van de organisatie opgehaald. Dit bleek omdat er een fout in het lab was gemaakt bij het testen gisteren. De hertest vandaag was negatief.

Volgens het protocol dat vooraf is afgesproken is dat bij twee besmettingen binnen een ploeg het hele team naar huis moet. Op de tweede rustdag volgende week wordt opnieuw iedereen getest.

Al sinds een paar dagen voor de start van de Tour leven de renners en andere teamleden in een soort van bubbel. Overigens is er wel vrees voor besmetting door toeschouwers omdat op de bergen veel mensen staan die geen mondkapje op hebben.

Update 11:54 uur

De ASO, de organisatie van de Tour de France, heeft bekendgemaakt dat er geen renners positief is getest op corona. Dit betekent dat alle renners zometeen gewoon van start kunnen gaan.

Update 12:44

Tourbaas Christian Prudhomme heeft wel positief getest op het coronavirus, zo meldt persbureau AFP. Hij wordt nu voor minstens een week vervangen door François Lemarchand. Daarnaast zijn er vier stafleden van vier verschillende ploegen positief getest. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koers omdat de regel is dat een ploeg pas bij twee besmettingen uit de Tour wordt gehaald.

Update 13:00 uur

De vier stafleden die positief hebben getest zijn van INEOS-Grenadiers, Mitchelton-Scott, Cofidis en AG2R La Mondiale. Dit meldt het AD. Ook een technisch medewerker van de organisatie is positief getest op corona. Alle vijf hebben ze de 'bubbel' moeten verlaten.