Nederland standby voor QRA Benelux

Van donderdag 10 september tot en met donderdag 14 januari 2021 neemt de Nederlandse luchtmacht de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België.
Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. Nederland en België leveren bij toerbeurt Quick Reaction Alert- (QRA-) jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes. Vliegbasis Volkel vervult de taak in de periodes 10 t/m 24 september en 19 november t/m 14 januari 2021. Leeuwarden is verantwoordelijk voor de periode 24 september t/m 19 november.

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) uitgevoerd. Deze eenheid monitort 24/7 het Nederlandse luchtruim en maakt hierbij gebruik van militaire radars. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS NM opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder toestemming of ongezien het luchtruim wil betreden, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat tijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!