Djokovic uit US Open gegooid na bal tegen keel lijnrechter

Tennisser Novak Djokovic ligt uit de US Open. Dat komt niet doordat de Servische nummer één van de wereld niet goed genoeg was om de als twintigste geplaatste Pablo Carreño Busta te verslaan, maar omdat Djokovic zijn hoofd niet koel kon houden en zich niet wist te gedragen.

Aan het einde van de gelijkopgaande eerste set viel Djokovic, waarbij hij zijn schouder fors leek te bezeren. Hij speelde door en niet veel later pakte de Spanjaard een fraai punt, waarna Djokovic uit frustratie een bal wegmepte.

Dat was niet zo'n beste zet: de bal kwam vol op de keel van een lijnrechter terecht, die happend naar adem naar de grond zakte. De dame kwam er uiteindelijk ogenschijnlijk redelijk vanaf, maar de scheidsrechter en juryleden begonnen een forse discussie over wat er nu moest gebeuren.

Na enige minuten kwam daar het oordeel, nadat Djokovic zelf nog alles probeerde - inclusief het vragen om setverlies als straf. Djokovic werd gediskwalificeerd en Carreño Busta staat in de kwartfinales. Een passend vervolg van 2020 voor de Serviër, die tijdens de COVID-19-pandemie al een toernooi organiseerde waarbij de helft besmet raakte en waarin hij zich een heuse antivaxxer toonde.

Alexander Zverev staat ook al bij de laatste acht, hoewel hij het beduidend makkelijker had: de jonge Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina sneuvelde met 6-2, 6-2, 6-1 tegen de nummer vijf van de plaatsingslijst.