'Oude' Hughes wint F3-race Monza, Pourchaire maakt indruk

De oudste rijder in het Formule 3-veld heeft zijn tweede overwinning van het jaar te pakken. De 26-jarige Brit Jake Hughes, al bezig aan zijn vijfde seizoen op het niveau, was de beste in race twee op het circuit van Monza.

Met poleposition voor de nummer tien van zaterdag, Michael Belov, en Enzo Fittipaldi, Bent Viscaal en Lirim Zendeli naast en achter de Rus sprongen de lichten op groen. Zendeli kende een dijk van een start en pakte de leiding, voor Fittipaldi, Jakes Hughes, Liam Lawson en Belov - vooral Viscaal kende een slechte start.

Lawson nam na een paar ronden de derde plek over van Hughes, die Oscar Piastri en Frederik Vesti achter zich aan kreeg. Fittipaldi probeerde ondertussen uit alle macht Zendeli's leiding af te pakken en uitgerekend in de Parabolica slaagde de Braziliaan erin...tot hij in kon pakken: Zendeli tikte bij het aanremmen voor de eerste chicane zijn achterwiel aan en Fittipaldi had een lekke band, terwijl Lawson Zendeli pakte.

Zendeli ging kort daarop ook nog eens in de fout en viel terug naar plek zeven, waardoor Lawson de leiding pakte, voor Hughes en Vesti, die Piastri verschalkte. Nog eens een ronde later ging het in de strijd om plek vier fout in de eerste chicane, waar Piastri, Belov, Clement Novalak en David Schumacher allemaal het grind in stuiterden - lekker voor Viscaal, die zo terug op de zesde plek kwam.

Prema-teamgenoten Vesti en Logan Sargeant duelleerden flink voor de derde plek, die vijf ronden voor het einde in handen was van de Deense winnaar van zaterdag. Zendeli profiteerde van het geknok en nam Sargeant's vierde plek dan weer over, waarna de Amerikaan ook de Fransman Theo Pourchaire - gestart als negende, teruggevallen naar plek zeventien en bezig aan een indrukwekkende opmars - langszij zag komen. Zendeli drukte gelijk door en pakte Vesti, waardoor de Duitser weer op podiumkoers reed.

Vesti was niet best bezig en met ruim drie ronden te gaan kwam Pourchaire erlangs naar plek vier, waarna Sargeant bij een nieuwe aanval op Vesti de fout in ging: zelf liep hij een lekke band op, teamgenoot Vesti's vleugel hing op half zeven en ook hij moest naar binnen. Pourchaire vloog vervolgens langs Zendeli naar de derde plek, de Fransman was bijzonder lekker op dreef.

Alexander Smolyar reed ook prima en kwam voorbij Zendeli zelfs naar de vierde plek, vlak achter Pourchaire. Hughes hield ondertussen keurig stand en pakte de winst, voor Lawson en Pourchaire, die Smolyar en Zendeli achter zich hield. Richard Verschoor reed naar een relatief keurige tiende plek, Viscaal greep met plek elf precies naast de punten.