Ploegleiding Jumbo-Visma over kopwerk Dumoulin: ‘Het was goed bedoeld, maar in strijd met ons plan’

Voor de ploegleiding van Jumbo-Visma is het geen verassing dat Tom Dumoulin dat hij is weggevallen uit de top van het klassement. Dat hij in de eerste Pyreneeënrit vol op kop reed voor Primoz Roglic hoorde echter niet bij het tactischplan van de Nederlandse ploeg.

Tom Dumoulin had eerder deze week al aangegeven aan de ploegleiding van Jumbo-Visma dat hij zich niet goed genoeg voelde om mee te strijden voor de eindzege in de Tour de France. "Tom heeft de lijn van de afgelopen week doorgezet. Intern had hij de laatste dagen al gezegd: ‘Ik voel dat ik niet bij de beste vier, vijf renners van deze Tour hoor. Dit is niet het gevoel dat ik moet hebben om de Tour te winnen.’ Dit komt voor ons niet als verrassing. Wij rekenden daardoor met Primoz als kopman", aldus ploegleider Merijn Zeeman tegen het AD.

Aan het begin van de eerste Pyreneeënrit stond Dumoulin er echter nog goed door in dezelfde tijd te staan als de anderen favorieten voor de eindzege. Toch besloot Dumoulin zich volledig op te offeren voor Primoz Roglic en trok vol door op de laatste beklimming. Gevolg dat alle kopmannen zonder knechten kwamen te zitten. "Hij heeft dat instinctief gedaan," zegt Zeeman. "Dat was niet nodig en was geen onderdeel van ons plan. Daar hebben we achteraf met elkaar over gesproken."

Volgens Zeeman wilde Dumoulin aan Roglic en de rest van de ploeg laten zien bereid te zijn te werken voor het grote doel: de eindzege in de Tour de France. "Het gevoel dat Dumoulin had, was dat de ploeg afgelopen week ook voor hem had gereden en hij niks terug kon doen. Dus wilde hij iets doen voor Primoz. Hij maakte zelf de beslissing en dat was met iets te veel enthousiasme. Wij hebben ook tegen Tom gezegd: ‘Je moet je vanuit de auto laten coachen of het nodig is.’ Het enthousiasme van Tom, zo’n grote renner, om onderdeel te zijn van het team valt te prijzen. Hij is eerlijk geweest, maar het had niet gemoeten."

Dat Dumoulin nu op twee minuten achterstand staat verandert er volgens Zeeman weinig aan de ploegentactiek van Jumbo-Visma. "Dit gaat niet betekenen dat Tom nu te pas en te onpas op kop gaat rijden. We weten niet wat er in de laatste weken gebeurt. We houden vast aan ons plan, maar Primoz is onze leider. We hebben nu één kopman en dat is Primoz."