Peters wint eerste Pyreneeënrit, Yates behoudt geel

Nans Peters heeft de eerste van twee Pyreneeënritten in de Tour de France gewonnen. Na 141 kilometer koersen kwam de Fransman na een solo alleen over de meet. Adam Yates behield het geel. Tadej Pogacar pakte tijd terug van de tijd die hij gisteren verloor. Tom Dumoulin verloor ruim drie minuten en zakte weg in het algemeen klassement.

Vanuit de start was het onrustig in het peloton. Er ontstond een kopgroep van 13 man met onder anderen Zakarin, Cosnefroy, Powless, Kragh Andersen en Skujins. Hun voorsprong liep al gauw op tot boven de tien minuten.

De eerste beklimming van de dag was de Col de Menté van de eerste categorie. De kopgroep, waarin goed werd samengewerkt, had toen een voorsprong van ruim 13 minuten. Het was de drager van de bolletjestrui Cosnefroy die als eerste boven kwam. In het vlakke stuk na de afdaling reed Cousin weg uit de kopgroep en sloeg een gat.

De Port de Balès van de buitencategorie was de tweede berg die moest worden bedwongen. Cousin had een voorsprong van ruim een minuut op de achtervolgende groep die aan het uitdunnen was, en bijna dertien minuten op het peloton. In dat peloton reed Jumbo-Visma op kop. Cousin werd even later teruggepakt door Peters, Zakarin en Pacher en moest lossen. Pacher kon even later het ook het tempo bijhouden en moest Peters en Zakarin laten gaan. In het peloton, waar Jumbo-Visma nog steeds de regie voerde, moest Thibaut Pinot verrassend al lossen.

Helemaal vooraan was het Peters die als eerste bovenkwam voor Zakarin. In de afdaling moest Zakarin door zijn slechte dalen Peters laten gaan. Het peloton volgde op een kleine tien minuten. De col de Peyresourde was de slotklim van vandaag. Aan de voet had Peters 40 tellen op Zakarin, maar dat verschil werd kleiner bij het klimmen.

In het uitgedunde peloton probeerde Alaphilippe tot tweemaal toe te ontsnappen, maar werd beide keren weer gegrepen. En even later moest de Fransman lossen. Ook geletruidrager Yates had het zwaar in de groep met favorieten. Pogacar versnelde vervolgens en kreeg landgenoot Roglic en Nairo Quintana mee. Roglic, Quintana en Pogacar kwamen echter niet ver en werden bijgehaald.

Helemaal vooraan was het Peters die als eerste bovenkwam. Pogacar demareerde vervolgens wederom uit de groep met favorieten en nu kreeg hij niemand mee. Dumoulin was inmiddels gelost. Landa en Porte gingen op jacht naar Pogacar. Net onder de top demareerden Quintana en Roglic en al snel in de afdaling haalden ze Landa en Porte bij. De rest van de favorieten kon ook weer aansluiten.

Vooraan was het Peters die de dagzege voor zich opeiste. Pogacar, die gisteren ruim een minuut verloor, maakte veertig tellen goed op Yates, Quinana en Roglic.