Uitstel competitiestart hockeysters Amsterdam: zes speelsters in quarantaine

Dit weekeinde gaat de Hockey Hoofdklasse weer van start. Voor twee teams is de start echter uitgesteld. De hockeybond heeft de competitiewedstrijd van zondag tussen de vrouwen van Amsterdam en HGC verplaatst. De bond heeft dat besluit genomen omdat er bij Amsterdam drie speelsters besmet zijn met het coronavirus en drie speelsters preventief in quarantaine zitten. De wedstrijd is verplaatst naar volgende week woensdag.

"Onze protocollen op de club hebben ons gered', vertelt Robert Tigges. "Het had veel erger kunnen zijn." Amsterdam liet twee weken geleden nog zien hoe goed de club het voor elkaar had. "Op de club is het goed gegaan. Dat komt door de goede protocollen. De besmettingen zijn ontstaan in de sociale kring." Het besmette drietal heeft vorige week gegeten in een restaurant. De kans is groot dat het daar is begonnen. De drie andere speelsters zijn negatief getest, maar zitten in quarantaine omdat zij nauw contact hebben gehad.

"Dit heeft een hele impact", gaat Tigges verder. "Natuurlijk zijn dit dingen die je niet kan voorkomen. Ze hebben allemaal huisgenoten met ook een sociaal leven en geen topsport verplichten hebben. Al houden ze zichzelf nog zo goed aan de regels, blijft het sociaal heel lastig. Vooral in een brandhaard als Amsterdam."

De ploeg is geschrokken. "Het is absoluut een mentale klap. Het doet veel met je team. Je gaat aan jezelf twijfelen. Als je hoort dat iemand in de selectie corona heeft, krijg je allemaal spontaan keelpijn. Het is een moeilijke situatie." Vorige week vrijdag werd de eerste besmetting bekend. In het weekend volgde de tweede. Maandag bleek ook een derde speler positief getest.

Oltmans verbaasd
In de hockeywereld wordt er gevreesd voor meer coronabesmettingen. In dagblad Trouw uitte Kampong-coach Roelant Oltmans deze week zijn verbazing over de werkwijze van de bond. De oud-bondscoach is verbaasd dat spelers door de bond niet preventief worden getest op het virus. "Als ik kijk dat er in andere sporten wel regelmatig positief wordt getest, kun je erop wachten dat het virus binnenkort ook ergens in de hockeyhoofdklasse de kop opsteekt."

Donderdag presenteerde de bond een aanvullend reglement, waar dieper wordt ingegaan op de protocollen. Over testen wordt niet gerept, wel dat wedstrijden kunnen worden verplaatst bij positieve gevallen. Volgens KNHB-directeur Erik Gerritsen is het afnemen van collectieve testen afnemen bij alle ploegen te duur voor de hockeybond. "Ik zou het liefste alle hoofdklasseteams voor elke wedstrijd laten testen maar dan zou het geld wel van een externe partij moeten komen", stelt Gerritsen in het artikel.