Onderzoek: Grote meerderheid basisscholen geeft les over relaties en seksualiteit

De basisscholen zijn weer begonnen! Uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, blijkt dat 87% van de basisscholen structureel lessen geeft over relaties en seksualiteit. Wel moeten de lessen inhoudelijk beter. Zo gebruikt slechts 40% van de scholen een erkende lesmethode en komt bij een derde (35%) het thema homoseksualiteit niet aan bod. De peiling is uitgevoerd onder 414 schoolleiders en wordt gepubliceerd op de internationale dag voor seksuele gezondheid, 4 september.

De peiling, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek, onderstreept dat basisscholen op de goede weg zijn, vindt expert Elsbeth Reitzema van Rutgers: “Scholen besteden de meeste aandacht aan onderwerpen als vriendschap, verliefdheid, verkering en puberteit. Het valt op dat te weinig scholen aandacht geven aan seksuele diversiteit, waaronder homoseksualiteit. Dat is opmerkelijk, omdat lesgeven over seksualiteit én seksuele diversiteit sinds 2012 verplicht is.”

Lesmethode
Nog maar 40% van de scholen gebruikt een erkende lesmethode die specifiek bedoeld is voor relationele en seksuele vorming. “Dat percentage moet omhoog, want dan gaat ook de kwaliteit van de lessen omhoog. En dat draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen.”

Vanaf groep 1
Verder blijkt uit de peiling dat bijna de helft (44%) van de scholen al vanaf groep 1 lessen geeft. Vanaf groep 5 is dit meer dan helft (50%) en in groep 8 is dit gegroeid tot 95%. “Hoe eerder scholen beginnen, hoe beter. Ook voor jonge kinderen is het van belang dat zij leren praten over relaties en seksualiteit en hun wensen en grenzen goed kunnen aangeven”, zegt Reitzema.

Week van de Lentekriebels
Wel doet meer dan de helft (56%) van de basisscholen mee aan de Week van de Lentekriebels, een landelijke projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit dat elk jaar in maart plaats vindt. Afgelopen schooljaar konden basisscholen, vanwege de sluiting door Covid-19, de lessen rond de Week niet in de klas geven. Sommige scholen hebben daarom speciale Lentekriebelslessen voor thuis gebruikt. “We roepen basisscholen op om voor komend schooljaar extra in te zetten op lessen relationele en seksuele vorming, zowel tijdens de Week van de Lentekriebels als in de rest van het jaar.”

Onderzoek: Grote meerderheid basisscholen geeft les over relaties en seksualiteit (Afbeelding: Rutgers)
Onderzoek: Grote meerderheid basisscholen geeft les over relaties en seksualiteit (Afbeelding: Rutgers)

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!