Ondanks corona forse toename aantal binnenlandse stedentrips

Het aantal Nederlandse vakantiegangers dat in juli 2020 een stedentrip maakte, is vergeleken bij dezelfde periode vorig jaar fors gestegen. Vooral in Den Haag (+474 procent) en Zwolle (+870 procent) was er een ongekende stijging van het aantal boekingen. In absolute aantallen waren Maastricht en Rotterdam het populairst. Dit blijkt uit een analyse van vele tienduizenden boekingen op Voordeeluitjes.nl over de maand juli. Tegelijkertijd waren ook luxe-uitjes en -vakanties in trek. Mede hierdoor ligt de gemiddelde prijs van een vakantie in eigen land ruim tien procent hoger dan vorig jaar.

Ondanks dat de Nederlandse overheid uit angst voor het coronavirus opriep om de grote steden zoveel mogelijk te mijden, zijn in juli 2020 het aantal vakanties in de tien grootste steden met 175 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het aantal vakantietrips naar de Veluwe, Achterhoek, Twente, Limburg of de Waddeneilanden namen met zestig procent toe.

Den Haag en Zwolle populairst
Naast Den Haag werden er afgelopen juli in Groningen (+235 procent), Breda (+213 procent) en Eindhoven (+182 procent) fors meer overnachtingen geboekt dan het jaar ervoor. Maar ook de middelgrote steden laten een opmerkelijke groei van het aantal boekingen zien. Naast Zwolle waren Leeuwarden (+427 procent), Den Bosch (+358 procent), Maastricht (+286 procent) en Deventer (+205 procent) erg populair onder binnenlandse vakantiegangers. “Door corona vierden veel Nederlanders de vakantie dit jaar liever in eigen land”, zegt Remi Wouters van Voordeeluitjes.nl. “Vakantiegangers kozen in juli massaal voor het strand, waardoor veel kustbestemmingen al snel waren volgeboekt. Hierdoor weken veel Nederlanders uit naar steden vlak bij de kust zoals Leiden, Den Haag, Alkmaar en Haarlem. Op die manier combineerden ze een stedentrip met een bezoek aan het strand.”

Duurdere trips en meer luxe
Opvallend genoeg zagen vooral hotels met ten minste vier sterren het aantal boekingen fors toenemen (+60 procent). Daarnaast gaven vakantiegangers meer geld uit aan extra’s die hotels te bieden hebben, zoals een (driegangen)diner of het huren van een fiets. “De mogelijkheden om vakantie in het buitenland te vieren, waren dit jaar natuurlijk erg beperkt”, zegt Wouters. “Doordat buitenlandse trips vaak wat kostbaarder zijn, besloten veel vakantiegangers nu voor luxe in eigen land te kiezen.”

Veel annuleringen
Hoewel een vakantie in eigen land bijzonder populair is, was het aantal annuleringen nog nooit zo hoog. In juli 2020 annuleerden vakantiegangers bijna dubbel zo vaak hun vakantie als in dezelfde maand vorig jaar. “Dit heeft alles te maken met de onzekerheid die het virus met zich meebrengt. Mensen zijn tot het laatste moment afwachtend en volgen de coronacijfers en de adviezen van het kabinet op de voet”, aldus Wouters. “We zien daarom ook dat last-minute vakantiereizen deze zomer ongekend populair waren. Het overgrote gedeelte van deze vakanties werd zelfs zeven dagen voor vertrek geboekt.”

Ondanks corona forse toename aantal binnenlandse stedentrips
Ondanks corona forse toename aantal binnenlandse stedentrips