Defensiehelikopters oefenen 'brown-out' landingen

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen samen met militairen van de Luchtmobiele Brigade nog tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening ‘HOT.NL’. Tijdens deze oefening trainen zij met Chinook en Cougar-transporthelikopters ‘brown-out’ landingen; landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat. Deze landingsprocedure vergt het uiterste van vliegers omdat het zicht naar buiten grotendeels ontnomen wordt.

Blijven trainen
“Brown-out komt tijdens ons werk regelmatig voor”, benadrukt commandant 300 (Cougar) Squadron, luitenant-kolonel Jorik ter Veer. “Niet alleen in woestijngebieden, maar ook tijdens oefeningen in Europa en zelfs hier in Nederland komen we soms dergelijke situaties tegen. Belangrijk dus om dit te blijven trainen.” Dat geldt ook voor de infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade die meedoen aan de oefening. In een stofwolk door een helikopter worden opgepikt of gedropt vergt andere vaardigheden en strakke coördinatie.

COVID-maatregelen
Normaal gesproken vindt de oefening plaats in Spanje of Portugal, waar de oefencondities met warmte en zand/stof optimaal zijn. Door de COVID-maatregelen in Europa kan de training in Zuid-Europa dit keer niet doorgaan en trainen de helikopters en de rode baretten van de luchtmobiele brigade daarom meer dan normaal in eigen land, zo behouden bemanningen en grondeenheden hun vaardigheden en blijven ze inzetbaar voor hun taken.

Zandvlaktes
Komende 3 weken worden de verschillende procedures overdag, maar ook in de avond bij duister (week 36) getraind. Dit gebeurt op verschillende zandvlaktes binnen de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist.

Defensie spreidt de vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid voor de leefomgeving te spreiden. Daarnaast beoordeelt de oefenleiding elke dag de omstandigheden. Een lokale regenbui de avond ervoor kan ervoor zorgen dat er te weinig stof ligt. Dan wordt uitgeweken naar een beter alternatief. Het extreem warme weer de afgelopen weken in Nederland is daarom een welkom geschenk voor de oefenleiding.

FOK! ontving onderstaande beelden van het Mediacentrum Defensie. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!