Overlast door hangjongeren op Amsterdamse Slotermeerlaan

Bewoners en ondernemers van de Slotermeerlaan in Amsterdam, ter hoogte van Plein '40 '45, zijn helemaal klaar met de overlast door groepen hangjongeren. De politie bevestigt dat er sprake is van 'jeugdoverlast'.  Dat schrijft AT5.

Veel jongeren zouden niet vertrekken als hen dat gevraagd wordt of meteen daarna weer terugkomen. 'We hebben hier tot twee uur 's nachts overlast', vertelt een bewoner. 'En aan de achterkant zitten ze ook nog in de auto's. Ze maken een rotlawaai en ze staan te roken en te dealen.'

Angst voor wraakacties
Het verhaal wordt door vrijwel alle bewoners en ondernemers die AT5 spreekt bevestigd. Uit angst voor wraakacties willen ze hun verhaal niet op camera doen. Ze zitten vanwege de maandenlange overlast al in een Whatsappgroep met de wijkagent. 

Ook een andere bewoner ziet dat er gedeald wordt. 'Ze staan met ballonnetjes en lachgas en te provoceren. Ook tegen jonge meisjes die langslopen. In de avond staat het hier helemaal vol. Met auto's die jij en ik niet kunnen betalen met een 9 tot 5-baan.'

De ruit van een kapperszaak in de straat werd vannacht vernield door meerdere explosies. De zaak is van de 28-jarige kickbockser Aziz Kallah. Volgens Het Parool gaan er in het criminele milieu al jaren verhalen over problemen die Kallah zou hebben, maar Kallahs advocaat ontkent dat met klem en zegt dat Kallah bovendien een blanco strafblad heeft.

In de buurt gaat het verhaal dat de hangjongeren de explosies mogelijk hebben veroorzaakt. Veel bewoners zouden inmiddels al verhuisd zijn vanwege de overlast. 'Mijn buurvrouw is vorige maand vertrokken naar Purmerend. En mijn andere lieve buurtjes ook. Dus de gedachte om te verkassen komt wel eens bij me op', zegt een bewoner die er al ruim veertig jaar woont.

Bekeurd en aangehouden
Een woordvoerder van de politie zegt dat er na een periode van waarschuwen inmiddels 'repressief' wordt opgetreden. Er zijn al jongeren bekeurd en aangehouden, bijvoorbeeld vanwege samenscholing, auto-inbraak of het verstoren van de openbare orde. 

Hij benadrukt dat het nog de vraag is of de hangjongeren vannacht ook de explosies bij de kapperszaak hebben veroorzaakt. Er wordt rekening gehouden met meerdere scenario's. 'Het is nog niet duidelijk uit welke hoek het komt.'