Deel Oosterse markt Beverwijk dicht op last VR Kennemerland

Rond middernacht bereikte De Bazaar het nieuws dat de Veiligheidsregio Kennermeland heeft besloten per ingang van zondag 23 augustus a.s. Hal 30 tot en met Hal 33 voor twee weken te sluiten.

De Bazaar is verrast dat deze beslissing midden in de nacht tot stand is gekomen. Dit besluit leidt dan ook tot grote verbazing bij De Bazaar. Afgelopen vrijdag is er nog een overleg geweest met de voorzitter van de veiligheidsregio Marianne Schuurmans en loco burgemeester Sergio Ferraro. Toen is besproken dat bezoekers op sommige plaatsen zich niet goed aan de 1,5 meter regel houden. Echter is daar ook besproken dat nog er nog steeds mogelijkheden zijn tot escalatie van maatregelen. Een van de maatregelen zou een brief vanuit gemeente en veiligheidsregio zijn om huurders op het hart te drukken bezoekers tot afstand te manen. 

Eén van de afspraken is als een BOA constateert dat het ergens te druk is, er op dat moment direct overleg plaatsvindt, zodat er bijgestuurd kan worden. In de praktijk wordt dat doorgaans achteraf gedeeld en is er dus niets meer aan te doen. Controle van BOAs van afgelopen zaterdag leidden niet tot een verzoek tot sluiting, omdat er geen overtredingen werden geconstateerd.

De Bazaar is vrij toegankelijk winkelgebied, waar ruim 2500 ondernemers hun brood verdienen. En De Bazaar had graag gezien dat er meegedacht werd over oplossingen over het handhaven van 1,5 meter. Want zoals blijkt is dit overal in het land een probleem, neem bijvoorbeeld de stranden e.d. De Bazaar heeft dan ook het gevoel dat de Veiligheidsregio dit onverwachtse besluit dan ook meer om politieke redenen dan om volksgezondheidsredenen heeft genomen.

George Zapantoulis, Algemeen Directeur De Bazaar: "Wij hebben geen idee wat we nog meer kunnen doen, aangezien we niet de wettelijke mogelijkheden hebben om de regels ook kracht bij te zetten door beboeten of weigeren van mensen. Los van het feit als dit wel zou mogen, hoe je dit dan in de praktijk zou moeten uitvoeren. Ik betreur het dat op deze manier de besluitvorming tot stand is gekomen, aangezien er vrijdag nog een overleg is geweest en dit koud op ons dak valt en vele honderden ondernemers hiermee hard getroffen worden".

Om het leed enigzins te verzachten van de ondernemers die getroffen worden door het sluiten van de hallen, biedt De Bazaar deze ondernemers een kraam aan op de Randweg.

De organisatie van het plaatsen van de kramen vindt op dit moment plaats, zodat dat morgen gereed is.