Mondkapjesplicht houdt stand bij de rechter

Het dragen van een mondkapje in vijf drukke gebieden van de stad Amsterdam blijft verplicht, zo valt te lezen op de website van AT5.

De rechter heeft dit vanmiddag besloten in een kort geding tussen de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en de stichting Viruswaarheid. Die laatste groep vindt dat de mondkapjesplicht een inbreuk maakt op hun grondrechten.

De eisers zijn tegen de maatregel, die sinds 5 augustus op vijf drukke plekken in de stad geldt, omdat de mondkapjesplicht volgens hen ingaat tegen artikel 10 van de Grondwet: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Maar de rechter was het niet met hen eens; het gaat om een relatief kleine inbreuk, de maatregel geldt maar tijdelijk en heeft slechts betrekking op een aantal gebieden in de stad.

De zaak werd aangespannen door een bewoner en cultureel ondernemer van de Wallen. Hij werd gesteund door de actiegroep Viruswaarheid. Zij gingen er vanuit de zaak 'met vlag en wimpel te gaan winnen'. 

De mondkapjesplicht voor de vijf gebieden in Amsterdam geldt in ieder geval tot 31 augustus. Daarna zal geëvalueerd worden of de maatregel verlengd wordt.