Verdachte van uitlokking tot moord aangehouden

Een arrestatieteam van de politie hield donderdagochtend in een Amsterdamse woning een 25-jarige man uit Polen aan. De man wordt in Polen verdacht van het uitlokken van moord in 2014. Daarvoor riskeert hij in zijn land een gevangenisstraf van minimaal acht jaar tot levenslang. Poolse autoriteiten hadden de aanhouding van deze man verzocht.

Al in 2015 kreeg FASTNL (Fugitive Active Search Team) het verzoek van Polen om hem aan te houden. Door vermoedelijk het gebruik van een valse identiteit bleef hij lang onder de radar. Ondanks de inzet van de Poolse autoriteiten en FAST Polen leidde het onderzoek niet eerder tot zijn aanhouding. Uiteindelijk wist FASTNL hem in een woning te traceren en leidde het bevel van binnentreden van de officier van justitie tot de aanhouding door het arrestatieteam.

Omdat de man zijn identiteit niet prijs wilde gegeven, zijn zijn vingerafdrukken vergeleken met die uit de Poolse database. Dit leverde een match op. Na zes jaar is een einde gekomen aan zijn vlucht en wordt hij op basis van de overleveringswet aan Polen wordt overgedragen.

Netwerk
FASTNL is aangesloten bij het European Network Fugitive Active Search Team (ENFAST). ENFAST is een samenwerkingsverband van 28 Europese lidstaten en een aantal partner landen en organisaties buiten de Europese unie. De meeste landen hebben een eigen FAST. Via dit netwerk kan FASTNL, dat onderdeel is van de Nationale Recherche, snel schakelen wanneer een veroordeelde zich in het buitenland bevindt, maar ook andere landen kunnen aanhoudingsverzoeken doen aan Nederland.