Wiegman na Olympische Spelen bondscoach Engeland

De Engelse voetbalbond heeft vrijdagbekend bekendgemaakt dat Sarina Wiegman na de Olympische Spelen van 2021 aan de slag gaat als bondscoach van de Engelse vrouwenploeg.

De vijftigjarige Wiegman tekent voor vier jaar bij de Engelse voetbalbond. De Haagse beschikte nog over een contract tot en met de Olympische Spelen bij de KNVB en had meermaals aangegeven graag nog als coach van de Nederlandse vrouwen actief te zijn op de Spelen in Tokio. 

"Ik ben hartstikke vereerd dat ik bondscoach word van Engeland, de bakermat van het voetbal", zegt Wiegman in een eerste reactie. "Ze hebben daar heel grote stappen gemaakt de afgelopen jaren, dat weet iedereen die een beetje bekend is met het vrouwenvoetbal. Ik hoop dat ik daar na de Spelen een steentje aan kan bijdragen."

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma - samen met algemeen directeur Jan Dirk van der Zee verantwoordelijk voor de aanstelling van de bondscoach: “Het was geen geheim dat we, ervan uitgaande dat we ons plaatsen, graag met Sarina waren doorgegaan tot en met het EK van 2022. Dat was immers ook het oorspronkelijke plan, voordat door corona de hele voetbalkalender op de schop ging. Maar ik begrijp deze stap en het moment heel goed, hoe jammer het ook voor ons is. Sarina heeft heel veel voor het vrouwenvoetbal in het algemeen betekend, en zéker voor de Leeuwinnen en de KNVB. Daarom gunnen we haar deze transfer ook. We mogen met z’n allen trots zijn dat een Nederlandse coach bij zo’n toonaangevende voetbalnatie aan de slag gaat. Over de samenwerking komend jaar maken we ons geen enkele zorgen. Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie. En wij hebben ruim de tijd om ons te buigen over de opvolging, dus dat gaan we de komende maanden dan ook in alle rust doen.”

Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag naar de KNVB. Na tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach te hebben gewerkt, werd de in Den Haag geboren en getogen Wiegman in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke van het Nederlanfs elftal. In 2017 leidde Wiegman de ploeg in eigen land naar de EK-winst, op het wereldkampioenschap in Frankrijk afgelopen zomer pakte de selectie zilver én een Olympisch ticket.

Oranje is goed op koers voor plaatsing voor het EK, dat in de zomer van 2022 plaatsvindt in Engeland. De titelhouder gaat na zes wedstrijden ongeslagen aan de leiding in groep A.

De voormalig verdediger speelde zelf tussen 1987 en 2001 104 interlands, waarin ze drie keer scoorde. Ze maakte in mei 1987 haar interlanddebuut tegen Noorwegen. Wiegman werd in 2001 de eerste Nederlandse voetballer die de mijlpaal bereikte van 100 gespeelde interlands namens een nationaal elftal.