Epic Games en Apple voeren juridische strijd na verlaging prijs V-bucks Fortnite

Na het verwijderen van Fortnite van de App Store dreigt Epic Games juridische stappen te ondernemen tegen techgigant Apple. Epic klaagt Apple aan in een districtenrechtbank in Californië, om zo "eerlijke concurrentie" te krijgen in app-distributie. Eerder die dag had Apple Fortnite van de App Store te verwijderen, zogenaamd omdat Epic Games de voorwaarden van de App Store had geschonden.

De verwijdering van Fortnite komt als reactie van Apple op de beslissing van Epic Games om te prijs van V-bucks (Fortnite's microtransactie-valuta) permanent te verlagen met 20 procent. Fornite bood twee manieren aan om V-bucks te kopen: één waarbij 30 procent van het bedrag gaat naar Apple, en een waarbij de prijs van V-bucks goedkoper is en waarbij al het geld direct naar Epic zelf gaat. Het is niet duidelijk hoe Epic de tarieven van Apple wist te omzeilen.

Apple pikte de stunt van Epic Games niet en besloot Fortnite van de App Store te verwijderen. Epic besloot daarop Apple aan te klagen, niet voor monetaire compensatie maar omdat het van mening is dat Apple praktisch een monopolie heeft op de mobiele markt met zijn App Store, en daardoor met handen en voeten gebonden zijn aan de wil van de techreus. Epic haalt voornamelijk de Sherman Antitrust Act uit 1980 voor zijn argumenten aan: die wet heeft een historische status in de VS en is een van de belangrijkste antitrust-wetten om grote bedrijven in te perken.

De reactie van Apple lijkt ook waar Epic Games-CEO Tim Sweeney op gehoopt had: de baas van Epic heeft zich al meerdere malen fel uitgesproken tegenover het beleid van Apple voor zijn App Store. Ook niet zonder reden, want Apple heeft al eerder bijvoorbeeld kritiek gekregen hoe het bijvoorbeeld is omgegaan met de Prime Video app, de streamingdienst van Amazon. Uit juridische documenten blijkt dat Apple een deal had gesloten met Amazon om het tarief van 30 procent te verlagen naar 15 procent, zodat Amazon zijn dienst naar de App Store zou brengen. Critici betogen dat dit pure willekeur en oneerlijk is voor andere streamingdiensten die dit geld niet kunnen ophoesten.

Het is overigens niet de eerste keer dat Epic Games het aan de stok krijgt met ontwikkelaars van mobiele app-markten. Eerder haalde Epic een vergelijkbare stunt uit door een directe download aan te bieden voor Android aan te bieden via zijn eigen software launcher om zo Google te omzeilen.

Fortnite1