Eerbetoon voor 75-jarige Bergings- en Identificatiedienst

Opsporen, bergen en identificeren van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is wat de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) nog steeds doet. Door stoffelijke resten te onderzoeken geeft de dienst oorlogsslachtoffers hun naam terug. En dat op de kop af al 75 jaar.

Volgens commandant BIDKL kapitein Geert Jonker zitten de identificatiespecialisten bepaald niet stil. De cijfers spreken dan ook voor zich. “De BIDKL heeft sinds 1945 stoffelijke resten geborgen en geïdentificeerd van rond de 50.000 oorlogsslachtoffers.” En die zijn er nog steeds, zoals op Ereveld Loenen. Daar is de dienst eind mei 2018 begonnen met het openen van de 103 graven met resten van onbekenden. Met moderne technieken hopen de militairen te achterhalen van wie ze zijn. In zo'n 40 gevallen is dat inmiddels gelukt.

Herinneringsplaquette
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martijn Wijnen stond vandaag stil bij het 75-jarige bestaan van de BIDKL. Hij onthulde een herinneringsplaquette voor de landmachteenheid. Het eerbetoon speelde zich af op de Du Moulinkazerne in Soesterberg. Dat gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers van partnerorganisaties uit binnen- en buitenland. Uiteraard werd daarbij rekening gehouden met de COVID-19-maatregelen.

Terugblik
Honderden vrijwilligers, beroeps- en dienstplichtige militairen werkten sinds 1945 bij de BIDKL en haar voorgangers; de Dienst Identificatie van het Ministerie van Oorlog (1945-1951) en de Gravendienst van het Regiment Intendancetroepen van de Koninklijke Landmacht (1951-1995).