4 arrestaties bij urenlange ongeregeldheden Den Haag

De politie heeft vanaf woensdagavond 12 augustus tot ver na middernacht in de omgeving van de Vaillantlaan en de Hoefkade in Den Haag moeten optreden na ongeregeldheden. Een grote groep jongeren veroorzaakte daar vanaf 20.00 uur overlast en pleegde vernielingen en brandstichtingen. Naast het optreden van surveillerende agenten is ook de Mobiele Eenheid twee keer ingezet. Ook is de politiehelikopter ingezet. Agenten hielden in totaal vier verdachten aan.

De politie surveilleert al een aantal dagen continu in deze omgeving vanwege overlast van groepen jongeren op straat. Vanaf circa 21.00 uur veroorzaakte een groep van tientallen jongeren op de Parallelweg overlast door het gooien van vuurwerk, stenen en eieren richting omstanders en voorbijgaand verkeer. Hierop sloot de politie toegangswegen af. Jongeren draaiden op meerdere plekken brandkranen open. Hierop begaf de politie zich steeds tussen de jongeren in om zo op te kunnen treden bij strafbare feiten, contact te leggen en de groep te ontbinden.

Omdat de sfeer grimmig bleef voerde de Mobiele Eenheid (ME) rond 22.30 uur op de Parallelweg meerdere charges uit. Daarbij werden leden van de ME bekogeld met onder andere stenen en andere voorwerpen.

De groep jongeren verplaatste zich vervolgens door de wijk en daarbij werd op verschillende plekken brand gesticht. Op de Hoefkade brandde een stapel pallets op straat af. En later in de nacht, rond 02:30 uur woedde een brand op de kruising Vaillantlaan/Hoefkade. Toen agenten daar een veilige werkruimte wilden creëren voor de brandweer, werden zij belaagd door tientallen jongeren. Na een korte inzet van de Mobiele Eenheid kon de brandweer deze brand blussen.

Daarna verzamelde de groep jongeren zich op het Palletplein, waarbij een deel van de groep jongeren gezichtsbedekking droeg. De groep bekogelde hier agenten met stenen. Meerdere agenten hebben na de ongeregeldheden last van oorsuizen, omdat er zwaar vuurwerk afging vlakbij hen. Ook raakten door de ongeregeldheden drie politievoertuigen beschadigd. Bij één surveillancevoertuig sneuvelde de achterruit door stenen.