Van Aert wint Milaan-Sanremo na sprint met Alaphilippe

De 111de editie van Milaan-Sanremo is gewonnen door Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma was na 305 kilometer in de sprint met twee net te snel voor Julian Alaphilippe, die vorig jaar de Italiaanse klassieker won. Michael Matthews won de sprint van het peloton.

Lange tijd in de langste klassieker van het jaar reden zeven renners voorop. De kopgroep nam een voorsprong van maximaal zes minuten voorsprong op het peloton, waar verschillende ploegen op kop van het peloton reden. Het zevental zou dan ook ruim voor de finale ingerekend worden door het peloton.

Vlak voordat de traditionele finale zou openbreken op de voorlaatste beklimming Cipressa kreeg Julian Alaphilippe te maken met een lekke band. De Fransman kon snel weer zijn plaats in het peloton nemen en doordat vooral tempo werd gereden kon hij makkelijk zijn plekje in het peloton behouden. Verschillende sprinters moesten wel passen op de Cipressa, onder wie Caleb Ewan en Fernando Gaviria.

Op de Poggio moest het dan maar gebeuren voor de renners en daar zou het ook gebeuren. Na eerst een aanval van Gianluca Brambilla te hebben gehad trok Alaphilippe hard door en niemand kon het wiel vasthouden van de Fransman. Alleen Wout van Aert wist nog enigszins in de buurt te blijven van Alaphilippe en zou in de afdaling weer de aansluiting vinden.

Alaphilippe en Van Aert besloten samen te werken richting de finish omdat het peloton niet ver weg was. Alleen in de laatste anderhalve kilometer besloot Alaphilippe niet meer over te nemen, waardoor het peloton nog dichtbij zou komen, maar in de laatste honderden meters zette Van Aert als eerste de sprint in. Alaphilippe leek langszij te komen, maar de Belg van Jumbo-Visma wist de Fransman net af te houden en boekte zijn eerste zege in een monument.