Overzicht Wielertransfers 2021: Matthews vertrekt ondanks doorlopend contract bij Sunweb

Zaterdag op 1 augustus ging de transfermarkt in het wielrennen open. Op dat moment mogen de wielerteams bekendmaken welke renners ze voor volgende jaar hebben aangetrokken. FOK!sport houdt ook het wielernieuws in de gaten en in dit bericht zullen de belangrijkste transfers verzameld worden.

Matthews vertrekt bij Sunweb
Michael Matthews mag na dit seizoen vertrekken bij Team Sunweb. Dat heeft de Duitse WorldTour-ploeg laten weten in een statement op de website van de ploeg. Matthews had nog wel een contract tot 2021 bij Sunweb.

In het statement van de ploeg valt te lezen dat Matthews zelf een verzoek indiende om te vertrekken, als gevolg van de ontwikkeling die Team Sunweb heeft gemaakt op het gebied van sprints en klassiekers. "De ploeg is ambitieus en wil met meer renners meedoen in de finales van de klassiekers en de sprints meedoen. Die tactiek past niet bij mijn ambities en kracht. Daarom heb ik gevraagd of ik uit mag kijken naar een nieuw team. Ik ben blij dat Team Sunweb hier open voor stond."

Matthews werd door ieders verbazing niet opgenomen in de Tour de France-ploeg van Sunweb. De Australiër wist vorige week nog wel de WorldTour-wedstrijd Bretagne Classic te winnen.

Haig kiest voor Bahrein-McLaren
Jack Haig verlaat na zes jaar Mitchelton-Scott. De Australiër won dit jaar nog een mooie etappe in de Ruta del Sol, maar wordt vooral ingezet als knecht kiest voor een driejarig-contract bij Bahrein-McLaren, De 26-jarige Australier zal daar de Nederlanders Wout Poels als teamgenoot treffen.

Haig is al de 4e renner die zijn vertrek bij Mitchelton-Scott aankondigt, na Adam Yates, Daryl Impey en Edoardo Affini.

Adam Yates kiest voor een nieuwe uitdaging bij Team Ineos
Waar Simon Yates zijn contract met twee jaar heeft verlengt bij Mitchelton-Scott vertrekt zijn tweelingbroer Adam Yates naar team Ineos. Adam Yates hoort bij de wereldtop in de koersen van een week. Dit jaar won hij nog de UAE Tour en vorig jaar was hij nog dicht bij de winst in de Tirreno.

"Het is een mooie kans en ik voel dat het op het juiste moment komt. Mijn resultaten in rondes van een week en eendagswedstrijden zijn altijd degelijk geweest maar ik wil regelmatigheid in de Grote Rondes aan de dag brengen samen met dit team", geeft Yates in het persbericht van team Ineos.

Ook ploegbaas Dave Brailsford reageerde tevreden. "Ik ben erg gelukkig dat Adam eindelijk het team komt versterken", aldus Brailsford. "Ik voel dat dit de juiste timing is, net wanneer hij in de beste jaren van zijn carrière komt. We beginnen hier aan een nieuwe generatie als de Ineos Grenadiers."

Simon Yates blijft Mitchelton-Scott en krijgt Kangert als knecht erbij
Simon Yates blijft bij Mitchelton-Scott. De 28-jarige Brit ziet zijn tweelingbroer naar Ineos vertrekken, maar Simon ziet nog genoeg toekomst bij de Australische ploeg. De winnaar van de Ronde van Spanje in 2018 tekent voor twee jaar bij. Tanel Kangert zal een van de knechten worden van Yates bij Mitchelton-Scott. De 33-jarige Est komt over van EF Pro Cycling.

Belgische versterking voor Jumbo-Visma
Nathan van Hooydonck rijdt komend seizoen voor Jumbo-Visma. De 24-jarige Belg maakt ondanks een doorlopend contract bij CCC de overstap naar de Nederlandse formatie. Van Hooydonck zal een knechtenrol gaat vervullen ter ondersteuning van Wout van Aert en Mike Teunissen.

Jungels naar AG2R Citroën
De Luxemburgse kampioen Bob Jungels rijdt de komende twee seizoenen voor de Franse wielerploeg AG2R Citroën. De 27-jarige hardrijder reed de afgelopen vijf seizoenen voor de Belgische ploeg Deceuninck- Quick-Step. “Ik ben blij dat ik kan tekenen bij AG2R Citroën”, zegt Jungels in een reactie. “Met renners als Oliver Naesen en Greg van Avermaet is het team heel ambitieus in de klassiekers en het is heel motiverend om deel uit te mogen maken van deze groep.”

Woods naar Israel Start-Up
Israel Start-Up Nation blijft actief op de transfermarkt. Nadat de Israëlische WorldTour-team eerder al Chris Froome, Daryl Impey, Sebastian Berwick, Carl Frederik Hagen en Patrick Bevin haalde heeft de ploeg nu Michael Woods vastgelegd. De Canadese renner komt over van EF Pro Cycling.

Woods, die vorig jaar Milaan-Torino wist te winnen, zal kopman worden in de klassiekers en in de Tour de France zal hij een van de belangrijkste knechten van Chris Froome worden.

Eenkhoorn twee jaar langer bij Jumbo-Visma
Pascal Eenkhoorn heeft zijn contract bij Jumbo-Visma met twee jaar verlengt en blijft nu tot 2022 bij de Nederlandse ploeg. De 23-jarige renner zal in de voorjaarsklassiekers vooral in steun rijden voor zijn Belgische ploegmaat Wout van Aert, waarbij Eenkhoorn in de kleinere koersen zijn eigen kans kan gaan.

Van Avermaet voor drie jaar naar AG2R La Mondiale
Greg Van Avermaet fietst de komende drie jaar voor AG2R La Mondiale. Voor de huidige olympish kampioen komt na tien jaar een einde aan de samenwerking met ploegmanager Jim Ochowicz, eerst bij BMC en daarna bij CCC.

"Ik ben gelukkig en gemotiveerd om aan dit nieuwe avontuur te beginnen", reageert Van Avermaet. "Het perspectief om met mijn maatje Oliver Naesen te koersen, met het doel om klassiekers te winnen, is zeer opwindend. Mijn doel verandert niet: ik wil grote koersen zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix winnen, net als ritten in de Tour, waar ik ook zo lang mogelijk het geel wil dragen."

"Dit geeft veel voldoening", zegt ploegmanager Vincent Lavenu over zijn nieuwe aanwinst. "Greg is een kampioen die ongelofelijk regelmatig is op het hoogste niveau." Naast Van Avermaet komt ook de Zwitser Michael Schär over van CCC.

Bardet kiest voor Sunweb
Waar Van Avermaet komt vertrekt Romain Bardet. De Fransman, reed sinds 2012 voor AG2R La Mondiale, maar na acht jaar komt een einde aan de samenwerking en kiest Bardet voor Sunweb. De Franse klimmer, die twee keer op het podium eindigde van de Tour de France, tekent een contract voor twee jaar bij Sunweb.

"Het was voor mij heel belangrijk om een team te vinden dat progressief werkt, met de nieuwste technologie op het gebied van uitrusting en andere gebieden", reageert Bardet op zijn transfer naar Sunweb.

Teammanager Iwan Spekenbrink van Sunweb is verheugd dat hij met Bardet een opvolger voor Tom Dumoulin heeft kunnen strikken. "Het is een geweldige renner die veel verschillende mogelijkheden en een respectabel palmares met zich meebrengt. Uit onze gesprekken is gebleken dat hij er heel erg mee bezig is om het beste uit zichzelf te halen"

Iván García Cortina naar Movistar
Het hing al een tijdje in de lucht maar nu is het officieel. Iván García Cortina fietst de komende drie jaar voor Movistar. Het Spaanse talent dat vooral uitblinkt in de voorjaarsklassiekers maakt de overstap van Bahrain-McLaren.

"Ik ben superblij om vanaf 2021 deel uit te maken van het Movistar Team", jubelt Cortina in het persbericht van de ploeg. "Na vier jaar bij mijn huidige ploeg denk ik dat het tijd is om te veranderen, om nieuwe doelen te stellen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe motivaties te vinden."

Israel Start-Up Nation blijft zich versterken
Na de komst van Chris Froome heeft Israel Start-Up Nation zich deze week verder versterkt. Vorige week werd al bekend dat Carl Frederik Hagen en Daryl Impey naar de Israëlische ploeg ploeg en vandaag werd bekend dat ook Patrick Bevin en het Australische talent Sebastian Berwick naar Israel Start-Up Nation komen.

Hagen, Impey en Bevin tekende een contract voor twee jaar. Berwick tekende een contract voor drie jaar bij Israel Start-Up Nation.

Politt voor drie jaar naar Bora-hansgrohe
Nils Politt verlaat aan het einde van het seizoen Israel Start-Up Nation voor BORA-hansgrohe. De klassiekerspecialist ondertekent een contract voor drie jaar bij de Duitse ploeg. Vorig jaar werd hij al tweede in Parijs-Roubaix en vijfde in de Ronde van Vlaanderen.

Affini naar Jumbo-Visma
Jumbo-Visma heeft Edoardo Affini voor drie jaar vastgelegd. De Italiaan, die vorig derde werd op het EK tijdrijden achter Remco Evenepoel zal in de voorjaarsklassiekers vooral in dienst rijden van Wout van Aert en daarnaast krijgt Affini een rol in de sprinttrein van Dylan Groenewegen.

AG2R La Mondiale raakt Latour kwijt aan Total Direct Énergie
Pierre Latour ruilt AG2R La Mondiale na vijf jaar in voor Total Direct Énergie. De 26-jarige Fransman, die in 2018 de beste jongeren was in de Tour de France, heeft een contract voor twee jaar getekend bij de Franse ploeg, waar ook Niki Terpstra voor rijdt.